Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verplichte inspectie voor garantie waterdichtheid caravan

Vraag gesteld door Peter S op 18 oktober 2017

Om in aanmerking te komen voor 5 jaar garantie waterdichtheid voor onze in Nederland gekochte Hobby caravan ben ik verplicht de caravan jaarlijks bij een Hobbydealer (tegen kosten van ± EUR 60,-/jaar) te laten inspecteren.
Ik vraag mij af, of een dergelijke regeling past binnen de wet. Je mag van een nieuwe caravan toch zonder meer verwachten dat de constructie en opbouw van een kwaliteit zijn, dat deze tenminste 5 jaar geen last heeft van vochtproblemen? Daar is dan toch geen inspectie tegen kosten voor nodig?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Je mag inderdaad van een nieuwe caravan verwachten dat hij jarenlang lekkage vrij zal zijn. Om die reden durven de fabrikanten vandaag de dag 5 jaar garantie te geven op waterdichtheid van de opbouw. Een aantal merken verlengt dit al naar 10 of 12 jaar.

Om ervoor te zorgen dat een eventuele lekkage tijdig ontdekt wordt en erger wordt voorkomen is de jaarlijkse controle nodig. Stel dat de caravan al drie jaar lekt zonder dat iemand het inde gaten heeft, dan kan de schade al een grote omvang hebben gekregen.

De normale wettelijk garantie zou zoiets ook moeten dekken, maar op een gegeven moment kom je een grijs gebied waarbij het lastig wordt om aan te tonen dat het probleem aan de caravan ligt.

De fabrikant stelt zich dan garant maar alle kosten voor inspectie en vastlegging daarvan in een systeem kunnen niet bij de dealer verhaald worden, vandaar de bijdrage van ( in dit geval) €60.

Het is dus een regeling bovenop de wettelijke garantie.