Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schadeafhandeling bij totallos verklaring caravan door verzekeraar

Vraag gesteld door Benhard op 23 augustus 2016

Onze dochter en schoonzoon hebben in 2014 voor € 7.000,= een 2e hands caravan uit 2001, Adria Unica 461 DB, gekocht bij caravandealer Coppens Recreatie in Best.

Begin augustus jl waren ze met hun 4 kinderen ermee op vakantie in d Auvergne.
Daar werden ze op een camping overvallen door een heftige hagel- en onweerbui
Hagelstenen als kippeneieren zo groot. Luifel aan flarden, deuken in de auto (lease) en veel deuken in aluminium dak van de caravan. Schade caravan de volgende dag telefonisch gemeld bij verzekeraar Interpolis.
Gelukkig konden ze met alles hun vakantie verder voortzetten.
Na thuiskomst is de caravan voor een schadetaxatie naar Coppens in Best gebracht. Deze kwam uit op herstelkosten van € 6.000,=.

De verzekeraar wil nu de caravan totallos verklaren en deze op kosten van de verzekering niet meer laten herstellen.

Op een vraag van mijn dochter heeft de betreffende medewerker van Coppens aangegeven dat de caravan in de huidige staat niet lek is en uitstekend gebruikt zou kunnen worden in de komende jaren. Mijn dochter en schoonzoon willen dat ook graag.

De verzekeraar heeft nu voorgesteld na totallos verklaring de caravan aan te bieden aan een opkoper. De opbrengst hieruit zou dan in mindering worden gebracht op bovengenoemd schadeherstelbedrag. Het restant zou dan aan onze dochter en schoonzoon worden uitgekeerd.
Dit lijkt me een vreemde werkwijze.

Vraag:
1. Wat is de gebruikelijke werkwijze bij totallos verklaring en bepaling uitkering schadebedrag?
2. Welke alternatieven zijn er in dit geval?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

De caravan van uw dochter heeft hagel schade opgelopen. U heeft vragen over de afwikkeling van de schade door de verzekeringsmaatschappij.

Een caravan kan zowel technisch als economisch total loss zijn. In het geval van uw dochter is de caravan op zich nog te gebruiken. Deze is dan ook economisch total loss. Dit aangezien het financieel gezien niet meer verantwoord is om de schade te herstellen omdat de kosten van de reparatie hoger zijn dan de waarde van de caravan voor het ongeluk min de restwaarde van de caravan.

De restwaarde wordt inderdaad vastgesteld door een opkoper. Deze waarde wordt van de dagwaarde afgetrokken en het bedrag dat overblijft is het bedrag waar uw dochter aanspraak op kan maken.

Meer informatie over total loss en de wijze waarop deze schade wordt bepaald en afgewikkeld vindt u op onze website.


***

Reactie van Benhard:

Hartelijk dank voor uw helder antwoord en de gegeven link naar aanvullende informatie. Hiermee kan ik verder met het helpen van mij dochter.