Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik veilig op weg met een caravan waar aan de chassisbalk een neuswielhouder is gemonteerd?

Vraag gesteld door Mijn vraag op 3 juli 2018

Ik heb twee maanden geleden een caravan aangekocht. Hiervoor heb ik een bovag aankoopkeuring laten verrichten. Hieruit zijn geen aandachtspunten naar voren gekomen. Vorige week wees een reparatiebedrijf me echter op het feit dat mijn neuswielhouder niet origineel geplaatst is. Bij een alko chassis zit deze in het midden vlak achter de koppeling. Deze is nu met een neuswielhouder aan een van de chassisbalken geboord (met bouten) en daarbij is ook gelast. Nu vraag ik mij af of het veilig is met deze caravan de weg op te gaan. Het chassis is namelijk niet meer in originele staat.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Vooral bij oudere caravans is het niet altijd het geval dat het neuswiel achter de koppeling geplaatst is. Als er echter duidelijk blijkt dat er in de langsdrager van het chassis gaten zijn geboord en dat er aan gelast is, dan zal het wel niet origineel zijn.

In principe mag er niet aan een chassis gelast of geboord worden. Door materiaalspanningen kunnen er scheuren gaan ontstaan. In een AlKo chassis mag op door de fabrikant voorgeschreven plaatsen wel geboord worden.

Ik kan zo op afstand niet bepalen of het onveilig is. Het BOVAG bedrijf was het niet opgevallen en het reparatiebedrijf verbindt er blijkbaar ook geen conclusies aan.

Als deze wijziging al lang geleden heeft plaatsgevonden en er zijn geen afwijkingen te zien, dan zal het waarschijnlijk geen gevolgen hebben.