Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Extreem te veel betaalde wegenbelasting niet terug krijgen, juridische hulp zinnig?

Vraag gesteld door bwelle op 6 november 2018

Door psychische factoren heb ik van 2010 tot 2016 alleen opgelet of wij rood stonden en verder de administratie niet bekeken. Achteraf blijkt dat wij voor de camper van mijn vrouw (al decennia lid van de ANWB) al die tijd de hoge wegenbelasting hebben betaald. In totaal is er bijna 10.000 euro teveel betaald. Een beroep op hardheidsclausule/coulance werkt niet bij de belastingdienst en ook niet bij de rechtbank. Inmiddels in hoger beroep maar ook daar verwachten wij geen hulp. Het onverteerbare voor ons is dat, als wij een domme fout maken en daardoor te weinig belasting betalen, de belastingdienst invordert en nu de situatie andersom is weigert te compenseren. Er wordt hier met twee maten gemeten. Onze vraag is : Wat is nu handig inzake het lopende hoger beroep. Wij hebben al een verzoek gekregen het zonder zitting af te handelen dus de afwijzende uitslag staat al vast. Is het alsnog handig een jurist mee te nemen of rest ons alleen een klacht bij Nationale Ombudsman en/of een verzoek aan de minister? En welke optie raad u aan?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord!

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U blijkt jarenlang het volle tarief aan Motorrijtuigen belasting te hebben betaald voor uw camper, in plaats van het kwarttarief. Via gerechtelijke procedures heeft u gepoogd het teveel betaalde aan MRB terug te vorderen, echter tevergeefs. U vraagt zich af wat u nu nog kunt ondernemen.

Wanneer u een camper op uw naam laat stellen, dan kunt u - mits van toepassing - de camper aanmelden voor het kwart of halftarief. Indien u dit nalaat, dan gaat men bij de belastingdienst ervan uit, dat (de inrichting van) uw voertuig niet voldoet aan de vereisten voor het lage tarief.

Op grond van de wet (MRB) is het niet mogelijk om restitutie te eisen van teveel betaalde MRB, wanneer achteraf blijkt dat u camper toch voldeed aan aan al de vereisten om in aanmerking te komen voor het lage tarief. Achteraf is het immers ook niet meer vast te stellen of uw camper destijds wel voldeed aan de vereisten. Het is bovendien niet doorslaggevend hoe het voertuig geregistreerd staat in het kentekenregister van de RDW.

Mede met u voorzie ik daarom ook dan ook geen positieve uitkomst in desbetreffende zaak.

Helaas kan ik u niet positiever berichten.

Sterkte.