Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voldoet de trekhaak aan de voorschriften?

Vraag gesteld door Piet43 op 25 april 2016

Vorig jaar heb ik een nieuwe Toyota Yaris gekocht met afneembare trekhaak.
De kogel zit erg dicht bij de auto, het centrum precies 6,5 cm. Volgens de norm de minimale afstand. Bij een scherpe bocht en zeker met achteruitrijden komt de knop van de stabilisator tegen de auto. Ook is de trekhaak erg hoog, midden kogel 47,5 cm. Volgens de norm is de maximale hoogte bij een beladen auto 42 cm. Ik kan niet meten hoeveel de auto zakt met volle belading en kan daardoor niet meten of hij aan de voorschriften voldoet. Als ik (90 Kg) op de trekhaak ga staan zakt hij 3 cm. De dealer en de importeur zeggen dat ze er niets aan te kunnen doen. Voldoet de trekhaak aan de eisen en weet u een oplossing?
Upload: -

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U kunt ervan uitgaan dat alle trekhaken die in ons land verkocht worden en van een typeplaatje zijn voorzien goedgekeurd zijn.

Met die goedkeuring zijn ze speciaal ontworpen voor een bepaald merk en type auto en voldoen daarbij aan de maatvoering die de autofabrikant heeft opgegeven. Een ander merk trekhaak of een haak met een vaste kogel maakt daarbij niet uit.

De kogelhoogte wordt bepaald bij maximale belasting en dat is voor een Yaris toch wel enkele honderden kilo’s.

Het klopt dus dat de dealer en importeur niets aan deze situatie kunnen veranderen.

Mocht de stabilisator het grootste probleem zijn, dan kunt u een ander merk overwegen. Een Winterhoff stabilisator heeft geen uitstulpingen aan de zijkant en raakt daardoor minder gemakkelijk de bumper.