Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toelaatbaar aantal km bij camperbus diesel

Vraag gesteld door Peter Tholen op 3 maart 2017

Dag

Ik ben van plan een camperbus of kleine camper te kopen. Waar moet ik bij de motor speciaal op letten?Bv de km stand bij een diesel. Wat is nog acceptabel? Hoe zwaar moet de motor zijn? Wat moet bij hoge km stand aan onderdelen vervangen zijn?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt waar u op moet letten, voor wat betreft de motor, bij de aanschaf van een kleine camper met een dieselmotor.

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat u met de camper gaat doen. Gaat u er veel of weinig kilometers per jaar mee rijden.

Een redelijke verwachting van een dieselmotor is 500.000 km. Wat een acceptabele kilometerstand is bij aankoop hangt dus af van het aantal kilometers per jaar dat u gaat rijden en hoeveel jaar u met de camper wilt rijden.

De staat van de motor is natuurlijk sterk afhankelijk van het onderhoud en gebruik in het verleden. De onderhoudshistorie is dus van belang.

Voor wat betreft het vermogen denk ik aan minimaal 75KW afhankelijk van het gewicht en de luchtweerstand van de gekozen camper.

Voor wat betreft de motor verdient de distributie aandacht, heeft de motor een distributie ketting of een distributieriem? In geval van een distributieriem, wanneer is hij vervangen? Verder zou ik een aankoopkeuring aanbevelen voor het onderstel zodat de technische staat van de auto bekend is voor aankoop.