Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roompot stelt nieuwe eisen voor verkoop van mijn caravan. Deze nieuwe eisen zijn niet aan mij kenbaar gemaakt.

Vraag gesteld door frans e op 21 maart 2016

Wil mijn stacaravan op camping zandput verkopen. Caravan is 14 jaar oud.
Bij aankoop afgesproken dat caravan tot 15 jaar mocht worden verkocht met behoud van plaats.
Nu stellen ze echter ineens de eis dat de caravan moet worden gekeurd door een door hen aan te wijzen bedrijf,kosten €375,-- bij vooruitbetaling te voldoen en afhankelijk van de vast gestelde waarde wordt bekeken of ik mijn caravan nog mag verkopen met behoud van plaats.
Kan dit zomaar? Wij bepalen toch de prijs die we voor onze caravan willen hebben ion overleg met de koper? Taxatiekosten zijn hoger dan een woningtaxatie en zijn toch voor rekening van de koper?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U wilt uw 14 jaar oude stacaravan verkopen en bij aankoop is afgesproken dat caravan tot 15 jaar mocht worden verkocht met behoud van plaats. Nu stelt de ondernemer dat de stacaravan moet worden gekeurd en de kosten voor uw rekening komen.

In dit geval is het van belang na te gaan hoe de bepaling omtrent de verkoop precies is opgenomen in de koopovereenkomst destijds. Ziet u mogelijkheid deze naar ons toe te sturen, zodat ik dit beter kan beoordelen?***

Reactie van David Sjoer:

Bedankt voor het toesturen van de documenten. Hieruit maak ik op dat in artikel 18 van het parkreglement staat dat tot 14 jaar na bouwjaar de caravan van eigenaar kan verwisselen. In dit geval zou daar gezien de leeftijd van de caravan geen beroep op gedaan kunnen worden. Als de caravan met behoud van standplaats wordt verkocht dan is een dergelijke keuring met deze kosten toch vereist. Deze kosten kunnen wellicht doorberekend worden aan de koper.

De ondernemer kan daarna namelijk ook beslissen of hij met koper een nieuwe huurovereenkomst aangaat. Het komt bijvoorbeeld ook vaak voor dat een ondernemer provisie vraagt. Hierover leest u meer op ons platform: https://www.anwb.nl/experts/juridisch/vraag/9a9a26e0-bb3a-42dd-ac6b-7353d6993e5f/verkoop-chalet-10-voor-eigenaar?

Ik adviseer afspraken over de periode dat de caravan kan blijven staan en als privé middel gebruikt kan worden op papier te zetten.