Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Plankjes onder uitdraaipoten? en waarom het neuswiel "opgetrokken" tijdens verblijf in de caravan?

Vraag gesteld door Wim Geverink op 11 augustus 2015

Vaak zie ik op campings dat mensen plankjes ( en niet zo gering in aantal!!!)gebruiken om de uitdraaipoten te stabiliseren. Mi vergoot je de stabiliteit als je de poten verder uitdraait en zo de ondersteuning vergroot.

Ook zie ik wel eens dat met tijdens het verblijf in de caravan het neuswiel ophaalt. De caravan staat nu op de 4 uitdraaisteunen. Wat kan de reden zijn om aldus te handelen?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Uitdraaisteunen zijn niet bedoeld om de caravan horizontaal te stellen, alleen om te stabiliseren. Als de steun de grond raakt kan de slinger nog hooguit twee keer rond worden gedraaid. Als meer nodig is om de caravan horizontaal te zetten is het beter om onder het wiel en de steunen plankjes (of blokken) hout, stenen of speciale keggen te leggen en daarna de steunen pas uit te draaien. Anders worden de krachten op het chassis of de opbouw te groot. Ook de steun zelf is in volledig uitgedraaide toestand gevoeliger voor beschadiging. Plankjes onder de steunen zijn tevens handig om wegzakken in (nat) gras te voorkomen. Voor het neuswiel geldt hetzelfde, dit is niet bedoeld om horizontaal te stellen. De dissel kan zelfs krom raken bij een verkeerde belasting.