Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag dealer vier maanden na inkoopverklaring inruilprijs caravan verlagen

Vraag gesteld door Franciscus1 op 18 februari 2018

In oktober 2017 koopovereenkomst caravan getekend, waarin opgenomen de inruilprijs oude caravan. De caravan is bij tekenen koopovereenkomst gezien door verkoper en vervolgens bij inleveren kort daarna door een andere medewerker die bij de inlevering een inkoopverklaring opstelt. Hierin is vermeld dat er sprake is van hagelschade en dat ik eigenaar blijf tot moment verkoop of tot bij levering nieuwe caravan, dan wordt de inruilprijs verrekend. In de inkoopverklaring van oktober 2017 is ook opgenomen dat inname onder voorbehoud van verkoper nieuwe caravan is. Die zou namelijk de inname doen maar was verhinderd.

Ik hoor vier maanden niets. Ineens vier maanden na de inname en dus ook vier maanden na opstellen inkoopverklaring vraagt de verkoper aan mij de hagelschade bij mijn verzekering te melden. Tevens geeft dealer aan niet te gaan repareren maar wel waardevermindering te gaan toepassen.

Ik heb laten weten mijn verzekering niet in te schakelen. Reden de hagelschade destijds (2011) gemeld, niet laten herstellen en via verzekering afgehandeld.

Mijn vraag is: kan een caravandealer vier maanden na opstellen inkoopverklaring waarin is vastgelegd dat er sprake is van hagelschade terugkomen op de afgesproken inruilprijs, c.q. waardevermindering toepassen??? Had de dealer niet veel eerder, bijvoorbeeld twee weken na opstellen inkoopverklaring contact moeten opnemen. Er is nu sprake van vier maanden na opstellen inkoopverklaring.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of het juridisch wel geoorloofd is dat de caravandealer vier maanden na inkoopverklaring de inkoopprijs caravan verlaagd.

Neen, het is de dealer niet geoorloofd de oopprijs eenzijdig te verlagen. Evenmin kan de dealer van u verlangen de hagelschade - welke bekend was bij de dealer, en vermeld staat op de inruilverklaring - alsnog te laten claimen op uw caravanverzekering.

De dealer dient conform de koopovereenkomst en inkoopverklaring zijn verplichtingen na te komen.