Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is op campings in Europa voor caravan gas veiligheidskeuring noodzakelijk?

Vraag gesteld door Edpara op 2 april 2020

Bij aanbieden caravan voor controlebeurt gaf mijn dealer aan dat sommige campings in Frankrijk/Italië een keuringsrapport van controle gasinstallatie vragen. Kosten daarvoor 25 euro. Voor mij een onbekend fenomeen. Klopt het verhaal?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Is er een verplichte gaskeuring voor gasinstallaties van caravans in Europa?

Wij hebben er nog nooit van gehoord. In Nederland bestaat geen verplichte keuring van gasinstallaties in caravans, al is het wel aan te raden om er af en toe eens naar te laten kijken.

Er bestaat ook geen officieel geaccepteerd keuringscertificaat dat je eventueel in het buitenland zou kunnen overleggen. Ik ben dan wel benieuwd wat de dealer kan verstrekken.

Bekijk ook de veelgestelde vragen over gasflessen op onze website.

 


***

 

Reactie van Hittjo Garst:

 

Geen antwoord, maar aanvullende vraag. In Duitsland schijn je elke twee jaar je gasinstallatie in caravan en camper te moeten laten keuren. Resultaten worden in een logboek bijgehouden. Het niet hebben van een logboek kan reden zijn om toegang tot camping te weigeren. Klopt dit verhaal? Geldt dit dan ook voor niet Duitse caravanners?


***

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

Dat verhaal klopt wel voor Duitsers. Wij kennen dat niet. In Duitsland moeten eigenaren van caravans en kampeerauto's elke twee jaar hun gasinstallatie laten keuren (DVGW G 607).

U leest verhalen dat men geweigerd zou worden op een camping als er geen certificaat of logboek overlegd kan worden. Wij hebben hier nog nooit meldingen over binnengekregen. Als er wel voor Nederlandse kampeerders problemen zouden kunnen ontstaan, dan melden wij dat gelijk op onze internetpagina's.

Ook onze ANWB-campinginspecteurs hebben hier nog nooit mee te maken gekregen.


***

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

De zomer is inmiddels voorbij. Over de gaskeuring hebben wij niets meer vernomen.