Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hagelbestendig dak nieuwe Dethleffs caravan bolt op, kan dat gerepareerd worden?

Vraag gesteld door pdegraan op 5 oktober 2015

Leusden 3 october, 2015

Beste ANWB expert,
In maart 2015 hebben we een nieuwe Dethleffs Camper 450FL gekocht met hagelbestendig dak. De dealer heeft op het dak een airco geplaatst en daarvoor midden op een gat gemaakt. We zijn 6 weken met de caravan in Spanje/Portugal geweest. Bij terugkomst heb ik de caravan gewassen en ontdekt dat er een plas op het dak blijft staan. Dit komt doordat in de lengterichting de dakplaat is opgebold over een lengte van enkele meters. Het ziet eruit als een langwerpige bult in de lengterichting. Als je er op drukt voel je dat de plaat 2-3 cm naar beneden gedrukt kan worden. Ik heb eventueel een foto om het euvel te tonen.
Ik heb dit aan de dealer gemeld en laten zien. De reactie is dat het geen kwaad kan en dat er beter niets aan gedaan kan worden. Mijn vraag is: Moet dit niet worden opgelost (binnen de garantie), want het kan op termijn problemen opleveren en vermindert de waarde van mijn caravan als ik hem te zijner tijd zou willen verkopen.
Bedankt alvast voor uw advies.
Met vriendelijke groet,
Pierre de Graan

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Het kunststof dak vertoont vervorming na de plaatsing van een airconditioning.

Het is op zich niet ongebruikelijk bij caravans dat de dakplaat niet overal vlak ligt en dat er daarom water op kan blijven staan.

Bij uw caravan is er extra spanning op de plaat gekomen door de montage van de airco. Het uitzetten en inkrimpen van de plaat kan niet meer over de hele oppervlakte verdeeld worden.

Mogelijk is het maken van het gat in de plaat niet helemaal secuur uitgevoerd waardoor er voorspanning is ontstaan, maar dat is zonder demontage van de airco niet aan te tonen.

Als het echt heel erg afwijkt dan zou de dealer er toch nog eens naar moeten kijken. Ik ben niet direct bang voor technische gevolgen, maar weet natuurlijk niet wat er op termijn kan gebeuren. Op basis van een foto kan ik helaas geen uitspraak doen.

Ik kan me ook voorstellen dat, als het héél erg zichtbaar is, er iemand over valt bij inruil of verkoop.