Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn er regels/normen voor het afpersen v/d gasinstallatie in een toer/stacaravan of camper?

Vraag gesteld door Conny Rijn op 16 mei 2020

Gasinstallaties in toer/stacaravans en campers zijn tegenwoordig meestal ontworpen voor een werkdruk van 30 mBar. Men vertelde mij dat de gasinstallatie 1x per 2 jaar als volgt gecontroleerd dient te worden:

  1. leidingbreuktest 1 Bar met de hoofdkranen gesloten;
  2. lektest 150 mBar met de hoofdkranen open en de toestelkranen gesloten.

De laatste test moet met een precisiemanometer of met een waterkolom van 150 cm. hoogte gedaan worden waarbij de meniscus van de waterkolom van bol naar hol mag zakken i.v.m. het warm worden van de lucht bij het op druk zetten van het systeem. Bij het op druk pompen van de lucht wordt deze warm en koelt na het pompen weer af.

Is dit goed of moet het anders? Graag uw gewaardeerde reactie.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Uw vraag is hoe de dichtheid van de gasinstallatie van caravans moet worden gecontroleerd. Daar bestaan geen vaste regels voor omdat er geen wettelijke eisen aan installaties in caravans worden gesteld.

Algemeen geldt inderdaad dat tot de hoofdkranen de leiding op 1 bar wordt afgeperst en op de verbruikers een druk van drie maal de aansluitwaarde. Bij een 50 mbar installatie is dat 150 mbar en bij een 30 mbar installatie dus 90 mbar.

Om het praktisch werkbaar te houden, doen we dit met een speciaal afperspompje. Zoals u ziet (1 bar en grofweg 3 x de waarde) is dit geen exacte wetenschap en komt dat niet zo nauw. Het belangrijkste is dat het syteem ongeveer een kwartier op druk blijft en dat de meter dan niet zakt. Als dat zo is, dan is het dus lekvrij bevonden.

Om een tijd van twee jaar te verbinden tussen de controles, daar ga ik niet in mee. Het gebeurt niet vaak dat een gasinstallatie spontaan gaat lekken. En als dat wel zo was, kan dat ook net zo goed ook vóór die termijn gaan gebeuren.

 


***

 

 

 

Reactie van Conny Rijn:

 

 

Geachte mijnheer Clavaux,
Hartelijk dank voor uw snelle reactie.
Om de hoeveel tijd zou u adviseren de gasinstallatie
te laten afpersen?

 


***

 

 

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

 

Ik zou het gewoon meenemen in een onderhoudsbeurt, als alle apparaten die op gas werken worden nagekeken en onderhouden. Apart afpersen vind ik teveel van het goede.