Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Van wie is de gasmeter (vaste aansluiting) op camping

Vraag gesteld door Repmac op 24 oktober 2018

goedemorgen,

Ik heb een vaste staanplaats op een camping met een vaste gasaansluiting. Helaas is de meter kapot gegaan (verbruik blijft op 0 staan). Campingbeheerder beweert dat de meter van mij is en ik die dus z.s.m. zelf moet vervangen. Ik vind dat een vreemde zaak. Kan ik als consument zomaar elke willekeurige gasmeter kopen en zelf aansluiten? Hoe zit dat dan met ijking/certificatie en installatie? Ik heb nl geen verstand van dit soort zaken.
De camping brengt overigens wel een toeslag (waarvoor precies weet ik niet) in rekening, bovenop de normale gasprijs.

Ik vind hierover niets vermeld in de RECRON voorwaarden. Kunt u hier meer over zeggen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een chalet op een camping (RECRON-lid). De gasmeter blijkt defect. Discussie is nu wie de kosten moet dragen voor vervanging van de gasmeter; u of de ondernemer. Tevens heeft u een vraag over opslag op de gasprijs m3.

Gasmeter
Waar is de gasmeter gelegen? Op uw gehuurde standplaats? Voor of na het overgiftepunt? Is de oorzaak van het defect bekend? Is het een Standard gasmeter (net als bij u thuis)?


Opslag gasprijs
Zover u dit nog niet heeft gedaan, raad ik u aan een specificatie van het jaargeld en de nutsvoorzieningen te vragen. Zo kunt u nagaan welke kosten er zijn inbegrepen in de doorbelaste gasprijs per m3.

Een kleine opslag (o.a. administratiekosten) naast de vaste kosten (vastrecht, leveringskosten, etc) is geoorloofd. Het is echter niet de bedoeling dat de ondernemer op nutsvoorzieningen winst genereert.***

Reactie van JJKa:

Hallo,het volgende is van belang.
Betaald U gas aan de camping eigenaar of aan een Energie leverings bedrijf?
Het overnamepunt is altijd achter de gasmeter en deze is eigendom van degene waar U de afgenomen gas hoeveelheid mee afrekent.
In het 1e geval betreft het een tussenmeter en U rekent af met de campingeigenaar.
Zo niet dan is het netwerkbedrijf in de regio van de camping eigenaar van de gasmeter en rekent U af met een externe Energie leverancier op dezelfde manier als uw thuis aansluiting.
Dus de beheerder van uw gasaansluiting is eigenaar incl. de meteropstelling.***

Reactie van Michiel Claesen:

Neen, de recreant betaalt (in)direct de kosten voor het vervangen van de gasmeter.

Geschillen
Wanneer de camping RECRON-lid is, kunt u geschillen of dergelijke kwesties laten toetsen door de Geschillencommissie Recreatie.***

Reactie van JJKa:

Uw stelling is onjuist als U benzine tankt bij de benzinepomp en de pomp/teller gaat kapot betaalt U dan ook reparatie van de benzine pomp.
Als thuis uw gasmeter of water/elektriciteitsmeter defect raakt betaald U dat dan ook......antwoordt is nee want de meetapparatuur is van de net beheerder.
In bovenstaand geval gaat het om een tussenmeter die eigendom is van de camping want die wil weten wat het verbruik van de afnemer is...gelijk aan de voorbeelden die ik hier boven aangaf...daar komt nog bij dat de camping zelf vermoedelijk groot verbruiker is en zelf de tussenmeters heeft geplaatst om doorlevering in rekening te kunnen brengen ...de camping is ook belang hebbende in dezen gelijk de energie bedrijven...benzine pompen etc. dus niet betalen.

Waarschijnlijk is de meter ook nog niet comptabel dus mag er niet op afgerekend worden!!!!***

Reactie van JJKa:

Nogmaals reactie op uw antwoord.
Het overnamepunt ligt altijd achter de gasmeter.....dus tot en met de gasmeter hoort bij de eigenaar/beheerder van het gasnet waarin de meter gasmeter hangt.

Hier gaat het om een doorlevering want de camping zal een zgn groot verbruik gasaansluiting hebben van het netwerkbedrijf in de regio waar de camping is gelegen.

Belanghebbende in dezen is de campingeigenaar want hij speelt de (illegale) rol van energie bedrijf en heeft dus een (tussen) meter (vermoedelijk) niet comptabel geplaatst om de afnemer het gas verbruik in rekening te kunnen brengen en daarmee eigenaar van het gasnetwerk incl. de door hem geplaatste gasmeters en dus verantwoordelijk voor storingen aan/in het gasnetwerk.

Overigens mag op een niet comptabele gasmeter GEEN verrekening plaats vinden!***

Reactie van Michiel Claesen:

Indien u als eigenaar bent van de huidige gasmeter, dan zijn de kosten voor de nieuwe gasmeter voor u.

Als de eigendom van de meterkast ligt bij de netbeheerder kunt u contact opnemen met de netbeheerder.

Huurt u de gasmeter van de camping zelf, dan dient deze voor vervanging te zorgen. Vervanging van gasmeters door de ondernemer zal uiteindelijk verdisconteerd worden in het jaargeld of anderszins. Een netbeheerder verdisconteert uiteindelijk eveneens de kosten voor vervanging van gas- en stroommeters in de leveringskosten voor gas en elektra.