Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

fietsenrek van auto naar de dissel van de caravan

Vraag gesteld door Albert P op 20 december 2015

Ik ben in het bezit van een fietsenrek voor twee fietsen op de trekhaak van mijn auto. Ik ga met de ferry naar Finland en wil de lengte van de caravan verminderen. De fietsen staan nu achterop. Ik wil graag advies over een trekhaak knobbel op mijn dissel te plaatsen. Kan dit? En wat is de beste montage. De knobbel tegen de caravan of naar de auto gericht?
Is dit een goede optie of moet ik een nieuwe fietsendrager kopen?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U wilt uw fietsen aan de voorzijde van de caravan vervoeren met gebruikmaking van uw bestaande fietsdrager voor op de trekhaak.

Er zijn hulpstukken met een kogel die op de dissel kunnen worden geklemd. Hierop kan de fietsdrager worden bevestigd. Bij een aantal caravans moet de disselafdekking dan eerst worden verwijderd of aangepast.

De kogel moet zover mogelijk naar de caravanopbouw worden geplaatst omdat anders de fietsen in een bocht tegen de auto aan kunnen komen.

U kunt ook een disseldrager aanschaffen, dan staan de fietsen wat stabieler.***

Reactie van Albert P:

Bedankt Frank voor je uitgebreide uiteenzetting.

Prettige Feestdagen,

Albert***

Reactie van busfazant:

Bij het plaatsen van de fietsen op de dissel, of zo als in dit geval een fietsendrager verplaatsen naar de dissel, is men zich vaak niet bewust van het feit dat het gewicht op de trekhaak wel 50-60 kg hoger kan worden. In veel gevallen wordt het gewicht dus veel te hoog. Ik heb dit "probleem" opgelost door te kiezen voor een fietsendrager op de achterklep, zie bijvoorbeeld het Merk Thule. Zo komt het gewicht ten laste van de auto !
Mijn advies geen fietsen op de dissel !***

Reactie van JasperW:

Die conclusie is toch wat éénzijdig.
Behalve dat niet bekend is wat voor fietsen er op komen (stadsfietsen, race/sportfietsen of e-bykes) is ook niet bekend of de caravan van zichzelf al veel of weinig kogeldruk oplevert. (wij hebben overigens twee racefietsen met gewoon sportstuur bij ons; in de vakantie heb je gewoon niet meer nodig)
Maar in het algemeen kun je wel stellen dat fietsen op de dissel de beste plek is en dat je met het verplaatsen van de lading in de caravan best veel kunt corrigeren.
Gewoon proberen dus.