Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Europese wet/regelgeving belading caravan

Vraag gesteld door vakantie_vraag op 27 juni 2016

Onze auto is een Volvo V50 uit 2008 met een 1.6 diesel motor.
Toegestane max. massa voertuig 1900 kg
Massa ledig voertuig 1309 kg
Massa rijklaar 1409 kg
Aanhangwagen geremd 1300 kg

Nu hebben wij een caravan met een maximale belading van 1350 kg gereserveerd bij een verhuurbedrijf. Het verhuurbedrijf geeft aan dat er geen probleem is als de caravan niet meer beladen wordt dan max. 1300 kg.

Ik heb de RDW gebeld en die heeft bevestigd dat die regel inderdaad geld in Nederland. Echter over de regelgeving in de andere Europese landen konden zij geen officiële uitspraak doen. Vandaar dat ik deze vraag nu aan u stel.
Kunt u aangeven wat de regelgeving is in de andere Europese landen?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U vraagt zich af of je zowel in Nederland als in de rest van Europa een caravan mag trekken die meer mag laden dan het maximale toegestane trekgewicht van de auto.

Zowel de dealer als RDW hebben gelijk. Zolang u in de praktijk maar niet boven het maximale trekgewicht van de auto komt.

U voldoet daarmee aan de Nederlandse regelgeving. Om die reden wordt u ook in andere Europese landen met deze auto-caravancombinatie voor deelname aan het verkeer toegelaten.***

Reactie van Anja Huisman:

Dank u voor dit antwoord. Wij zitten met eenzelfde situatie.De Auto ma max.1200kg trekken en de caravan mag max. 1350kg worden beladen.Weegt leeg 895kg,en wij komen niet boven de 1100kg uit. RDW geeft idd aan dat dit mag in Nederland maar kon niet aangeven of dit elders in Europa ook zo is. Wij hebben ook beiden een BE-rijbewijs van voor 2013***

Reactie van Jos van der Drift:

Zolang u de caravan niet zwaarder belaadt dan wat de auto mag trekken mag u dus overal in Europa zo rijden. Wat uw rijbewijs BE betreft is er ook geen probleem.