Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

220 volt bij Sprite Europa 495 Zeer Gevaarlijk

Vraag gesteld door Guus Aptroot op 22 mei 2015

In 2009 heb ik een 1-jaar oude Sprite Europa 495 gekocht. Reden het hoge niveau van voorzieningen, ruimte-indeling, voorruit. Niet teleurgesteld maar .....
Al heel gauw kreeg ik signalen dat de energievoorziening niet geheel storingvrij is. Met name de display van de koelkast schakelde vrolijk tussen 12v, 220v dan wel gas. Maar uiteindelijk werd automatisch een goede oplossing gekozen.
Dit jaar ging echter anders, de schakeling verliep niet meer goed. Tijdens de eerste dagen van onze vakantie heb ik met behulp van de ANWB en de importeur uiteindelijk moeten vaststellen dat de omvormer van 220 naar 12 niet goed functioneerde. De montage van eea bleek bedroevend en gedeeltelijk zelfs "misdadig nalatig". Borging van contact niet juist uitgevoerd aantoonbaar door brandvlekken. 220 voeding met adapters voor Europese stekkers hebben millimeters dunnere polen en vallen geregeld uit de stopcontacten, zelfs die in de buurt van de gasaansluitingen. Kortom wat gebeurt hiermee, wordt het niet tijd dat Sprite caravans terugroept en betere stekkers monteert. Is de veiligheidscontrole voldoende als stekkers niet geborgd zijn? De foto's die dit kunnen verhelderen kan ik helaas niet in dit bericht geplaatst krijgen, maar zijn op te vragen. Kortom "maandag-produkt" of komt dit bij meerdere caravans voor? Gezien de gebruikte produkten lijkt me dat laatste zeer wel mogelijk.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Het is helaas niet mogelijk om zo’n lastig probleem via het platform goed te kunnen beantwoorden. Daarvoor is een technisch onderzoek aan de caravan noodzakelijk.

Het is een hele opsomming van klachten die misschien allemaal te herleiden zijn naar een slechte aansluiting aan de omvormer. Hoe die ontstaan is blijft gissen. Ik heb begrepen dat alles nu weer werkt.

Van de importeur heb ik vernomen dat alle stopcontacten van de Sprite caravans die voor het ons land bestemd zijn voorzien worden van de bij ons bekende aansluitingen. Behalve die van de magnetron omdat die toch nooit los genomen hoeft te worden. Maar die zit dan in een Engelse contactdoos en niet via een adapter in een Nederlandse contactdoos.

Wij hebben in ieder geval nooit klachten ontvangen, dus het lijkt er op dat dit een incident is.