Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat mag ik verwachten van een Engelse caravan?

Vraag gesteld door Teuny op 12 januari 2015

Wij hebben vier caravans gehad en overwegen aanschaf van een Engelse caravan, waarschijnlijk een Sprite. Daarbij vragen wij ons het volgende af:
1 is de kwaliteit in het algemeen vergelijkbaar met bijv. een Eriba?
2 hoe is het met de stabiliteit, gelet op de extreem korte dissels? Ik meen te weten hoe langer de dissel hoe beter.
3 is de kwaliteit van de bedden in de lengte (lattenbodem, binnenvering) vergelijkbaar met een goed matras?
4 ik zie indelingen met een kledingkast van vloer tot plafond tegen de achterwand. Dat kan toch nooit stabiel rijden?
Vast veel dank voor jullie reaktie!

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

De kwaliteit van een Eriba is niet te vergelijken met die van een Sprite. Over het algemeen zijn Sprite’s wat lichter gebouwd. Maar een ouder model is ook weer niet te vergelijken met de huidige generatie. Er is in de loop der jaren veel veranderd.

Een lange dissel geeft in theorie een rustiger weggedrag. Een Sprite heeft geen extreem korte dissel. Denk niet dat als er aan de voorzijde van de caravan veel vrije ruimte is, dat dan ook de dissel (afstand as/ koppeling) langer is. In de praktijk zijn de verschillen tussen de caravanmerken op dat gebied niet zo groot.

Engelse caravans staan bekend om hun goed geveerde zitkussens, in combinatie met lattenbodems voelt dit zacht aan. Voor de een is dit comfortabel en voor de ander niet.

De kasten die bij sommige indelingen achterin geplaatst zijn worden nooit met zware voorwerpen geladen, dus ze hebben weinig invloed op het weggedrag.