Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verplichte vermelding kogeldruk caravan in folders

Vraag gesteld door Ed1950 op 8 mei 2018

Ik heb sinds een week een nieuwe fendt caravan, type 515 SG.
Bij aankoop goed gekeken naar o.a. gewicht, i.v.m. Trekkend voertuig.
Echter bij onze eerste reis met de caravan blijkt dat de kogeldruk van deze caravan, zelfs als de caravan geheel leeg is ruim 75 kg. is.
Als ik de caravan rijklaar maak volgens de gegevens in de gebruiksaanwijzing is de kogeldruk ruim 95 kg.. gezien de caravan is uitgevoerd met 2 serviceluiken aan de voorkant is het niet mogelijk om tot een maximale kogeldruk te komen van 75 kg.
We zijn nu weg gegaan met 2 zakken zand onder de achterbank.
Waarom worden er geen gegevens over kogeldruk vermeld bij aankoop..waarom plaatst fendt niet de as een paar c.m. naar voren..
Mogelijk kan de A.N.W.B. hier eens onderzoek naar doen.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Ik kan me voorstellen dat bij het gebruik van een Fendt 515 SG, met de grote laadruimte onder de vaste bedden aan de voorzijde, de kans groot is dat de kogeldruk te hoog gaat worden. Er kan daar dus minder opgeborgen worden dan men zou willen, en zeker geen zware voorwerpen. (watertank?)

Fendts staan op een standaard Al-Ko onderstel, daar kan niet zomaar de as van verschoven worden. Als de balans niet goed is, dan had de fabrikant de opbouw anders moeten ontwerpen.

Wij hebben jarenlang nieuwe modellen caravans nagewogen. Niet allemaal, maar een steekproef van 5 à 6 stuks per merk. Dit was nodig omdat de leeggewichten in de folders nogal rooskleurig werden opgegeven. Daarbij namen we ook de kogeldruk mee. Er waren af en toe merken met behoorlijk hoge waarden, maar daar zat Fendt nooit bij. Meestal schommelde dat rond de 50 kg.

We zijn ermee gestopt omdat de fabrikanten zich steeds meer aan de Europese richtlijnen gingen houden en de noodzaak niet meer zo aanwezig was. Ook de kosten voor ons waren te hoog om hiermee door te gaan.

De kogeldruk valt niet onder die richtlijnen, dus een verplichting van een opname in de folder zal helaas niet lukken.***

Reactie van Ed1950:

Dank voor je antwoord.. watertank zit, gelukkig achter, deze ook maar geheel gevuld om nog iets van contra gewicht te krijgen.
Maar blijft dat een lege, alles eruit gehaald, caravan al 75 kg kogeldruk heeft.. we houden het maar op een zak zand achterin, en lege service luiken.. had ik dit eerder geweten, was de keuze niet op deze fendt gevallen.***

Reactie van Frank Clavaux:

Kan het reservewiel (20 kg) nog verplaatst worden?***

Reactie van Ed1950:

Gaan we nu bij de dealer bekijken. Probleem bij Fendt is dat er geen standaard beugel onder past. Zit op de plaats leidingen en bekabeling