Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkoop stacaravan

Vraag gesteld door Grietje51 op 26 maart 2020

Ik heb de campingeigenaar benaderd dat ik de stacaravan (18 jaar oud) op een jaarplaats wil verkopen, De reactie was dat de Recronvoorwaarden van toepassing zijn en dat de stacaravan (ouder als 10 jaar) niet meer verkocht mag worden. Dus dat de stacaravan van de camping af moet bij eventuele verkoop.

Nu lijkt me dat wel erg kort door de bocht, heel wat stacaravans zijn veel ouder (30 a 40 jaar) Wel gaf de campingeigenaar aan dat hij de stacaravan mogelijk wilde kopen (hij stuurde me een mail met voorbeelden van vraagprijzen die belachelijk laag zijn (marktplaats). Wat betreft de Recronvoorwaarden ouder als 10 jaar niet meer verkoopbaar, kon ik niet vinden. Zijn er nog goede mogelijkheden voor mij?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U wilt uw stacaravan met behoud van jaarplaats verkopen. De ondernemer stelt dat stacaravans ouder dan 10 jaar, volgens de RECRON-voorwaarden niet met behoud van de staplaats verkocht mogen worden. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Voorwaarden verkoop kampeermiddel

De verkoop van een kampeermiddel met behoud van de staplaats zijn aan regels gebonden. Een ondernemer mag - ten behoeve van o.a. het aanzicht van de camping - regels stellen bij de verkoop van kampeermiddelen met behoud van de staplaats. Dergelijke bepalingen staan echter niet in de RECRON-voorwaarden opgenomen, maar mogen wel in de reglementen van de camping zelf worden gesteld.

Veel ondernemers hanteren in hun campingreglementen doorgaans een bovengrens van 15-20 jaar bij verkoop met behoud van staplaats, derhalve is de gestelde grens van 10 jaar in mijn mening onredelijk. Doch maakt dit voor uw situatie verder geen verschil.

Geen willekeur

Ik raad u aan de reglementen over de regels met betrekking tot verkoop kampeermiddelen erop na te slaan. Het is de ondernemer immers niet toegestaan ad hoc regels te stellen ter zake verkoop kampeermiddelen, dit mede ter voorkoming van willekeur.

Waarde kampeermiddel

Bij de waardering van een kampeermiddel dient er sec van de economische waarde van het kampeermiddel zelf te worden uitgegaan, zonder daarbij rekening te houden met het 'mooie plekje op de camping'.

Geschillencommissie

Heeft u een geschil met een RECRON-camping? Deze kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie.

Meer informatie over uw rechten als eigenaar chalet/stacaravan vindt u op onze website.