Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vastrecht gasaansluiting

Vraag gesteld door op 28 januari 2019

Op onze camping waar wij een jaarplaats hebben, heeft de eigenaar 2 jaar geleden bij het vervangen van de waterleiding tevens een loze gasleiding mee laten leggen.

Dit jaar wil de ondernemer iedere caravan op de gasleiding aansluiten. Tegen betaling van aansluitkosten uiteraard.

Daar wij alleen gas verbruiken voor het koken, en in de zomer alleen gebruik maken van een buitenkeuken (op flessengas) gebruiken we maximaal 1 gasfles van 10 kg per jaar.

Nu hebben we te kennen gegeven dat wij niet aangesloten willen worden op zijn gasnet. Dat is geen probleem. Maar nu komt het. We moeten wel vastrecht gaan betalen. Ik heb de ondernemer gebeld en het verhaal uitgelegd. Hij begreep het het maar zijn antwoord was: we gaan toch een meter voor jullie plaatsen en daardoor betaal je vastrecht.

Ik heb nergens om gevraagd en bij zo'n lage gasbehoefte vind ik het echt onnodig daar zoveel aansluitkosten en vastrecht voor te moeten betalen.

Kan dit zomaar?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U verblijft met uw chalet op een jaarplaats op de camping. De ondernemer heeft besloten alle chalets/caravans op gas aan te sluiten. U wil hier geen gebreuik van maken. U vraagt zich af of u dan wel aanlegkosten en vastrecht verschuldigd bent.

Ja, uiteindelijk heeft de ondernemer hierin het laatste woord. Op grond van de RECRON voorwaarden worden aanlegkosten over een peiode van 10 jaar afgeschreven. Mocht u bijvoorbeeld over 5 jaar besluiten de jaarplaats op te zeggen, dan heeft u recht op teruggave van 50% van de aanlegkosten.

Zelfde geldt eigenlijk ook voor het vastrecht. Vastrecht kan worden omgeslagen over alle recreanten.