Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

rijklaargewicht caravan

Vraag gesteld door ANWB Webcare op 23 augustus 2018

# LSC

Vraag van de klant:

Wij hebben een leuke caravan gezien. Nu staat in de info van de dealer dat hij leeg 900 kg weegt. Wij hebben gekeken bij de rdw en er staat een rijklaar gewicht van 1060kg dit maakt nogal een verschil met de belading van de caravan. De dealer zei ons dat het rijklaar gewicht niet precies wordt gewogen en dat dit met een volle tank water ,2gasflessen van 11kg je electriciteit haspel en een volle toilet wordt gewogen .Klopt dit? of wordt er nog meer of minder bj gewogen. De man gaat hem zaterdagmorgen voor ons wegen op de 2 wielen .Hoort dit zo of moeten we toch ook de kogeldruk meewegen. Het kenteken van de caravan iswt-zp-52.Alvast bedankt!!

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Wat is het werkelijke gewicht van een caravan?

Afgaan de op de gegevens van het kentekenbewijs hebben we hier zeer waarschijnlijk te maken met een Bürstner Ventana 410 TS.

In de folder geeft de fabrikant op dat de caravan 1020 kg leeg weegt. “Dat betekent inclusief 90% gasvoorraad, 90% gevulde verswatertank en kabelhaspel. Deze toebehoren wegen circa 72 kg.” Maar in de folders werden in het verleden de gewichten nogal eens rooskleurig opgegeven.

Dus dan zou de caravan in ieder geval 950 kg leeg moeten wegen. In de praktijk is dit altijd meer door apart aangebrachte accessoires.

Een driepunts(!) weging is de enige juiste manier om het werkelijke totale gewicht van een caravan te kunnen bepalen.