Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betreft stroombegrenzer in een Kip Isa White 41 TCB 2015

Vraag gesteld door Kip Isa White 41 TCB op 20 juni 2016

Goede middag,

ANWB 20-06- 2016:
Het probleem betreft de stroombegrenzer in een Kip Isa White caravan, model 41 TCB. Gekocht juni 2015.
Stroombegrenzer - fabrikant: Energie Master
Kleijn Wanner Productions
Volgens de Kip fabriek komt het er op neer dat de fabriek in 2012 failliet is gegaan, doorgestart is maar geen ontwikkeling meer doet. Het mankement blijft er dus inzitten. En toch verkopen ze dat ding als onderdeel van een pakket.
Dit heb ik aan de leverancier van de caravan (van der Veen caravans te Wolvega) gemaild op vakantie in september 2015 – na eerdere problemen:
Wij hebben helaas nog steeds hetzelfde probleem met de stroombegrenzer. Van mij hoefde er geen nieuwe in, als het probleem maar werd opgelost. Wat dus beslist niet het geval is, wat afgelopen week tot grote ergernis heeft geleid. Wij hadden op de camping hier in Kramsach de eerste week een aansluiting van 6 ampère, deze vloog er dus ook elke keer uit. Of ik nu het scheerapparaat of de telefoons wilde opladen, de satellietontvanger aansloot of de laptop, bij elk apparaat vliegt hij er uit. In deze gevallen dus de stroombegrenzer en de schakelaar in de elektriciteitskast van de camping. Niet dus bij het aanzetten van de waterkoker of het koffiezetapparaat. Nu hebben we een aansluiting van 16 ampère, deze gaat er niet uit als de stroombegrenzer er wel uitgaat.

De problemen doen zich dus voor als er een stekker met een adapter wordt aangesloten, niet bij een “gewone” stekker zonder omvormer.

Ook weigeren soms de plafondlampen of de buitenlamp aan te gaan – de waterpomp weigerde ook sinds begin van de vakantie waarvan we net terug zijn. Na wat heen en weer geknipt te hebben met de verlichtingsknoppen – wat niet hielp, alles uitgeschakeld en weer in geschakeld. Toen deden de beide lampen het weer. En het ene kraantje werkte ook weer, maar die in de keuken klikte alleen maar.

Wat lijkt u het beste nu de fabrikant van de stroombegrenzer hier niets aan doet om de fout uit zijn printplaat te halen. Is het een mogelijkheid om het hele kastje met de printplaat er uit te halen, want die veroorzaakt de problemen. De problemen met het aansluiten van de adapters is bij Kip bekend, de storingen met de verlichting en de waterpomp weet ik niet.

Graag uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Fam. Groen, Beilen

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in 2015 een caravan, Kip Isa White model 41, gekocht, waarvan de stroombegrenzer problemen geeft. U nvraagt zich af hoe nu te handelen.

Wanneer sprake is van een gebrek, dient u te allen tijde zich te wenden tot de verkoper/ de dealer en niet tot de importeur of fabrikant. Met laatst genoemden heeft u immers geen contractuele relatie.

Vervolgens kunt u eisen dat ze het gebrek herstellen of dat ze het onderdeel vervangen voor een deugdelijk exemplaar. Indien dit alles niet mogelijk is, komt men pas toe aan een gedeeltelijke ontbinding van de koopovereenkomst.

Mocht u er met de dealer niet uitkomen, schakel dan uw rechtsbijstandverzekering in of leg het geschil ter beoordeling voor aan de Geschillencommissie Recreatie.