Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting van de caravan knippert na aanschaf andere auto

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 mei 2024

Ik heb vorige week mijn nieuwe Tiguan (model 2024) opgehaald met een vanaf de fabriek gemonteerde trekhaak. Deze van de week aangesloten op mijn caravan Fendt Apero model 2023 en de remlichten van de caravan knipperen voortdurend licht dan wel knippert de mistlamp van de caravan wat heftiger. Onze ingeruilde Tiguan (2016) had dit probleem niet. VW dealer en Fendt dealer wijzen naar elkaar waar het probleem zit. Aangezien oude Tiguan geen probleem vertoonde en ook de fietsendrager (gloeilampen) geen probleem geven op de nieuwe auto lijkt het (volgens de Fendt dealer) te maken te hebben met de Canbus van de auto en de software van de auto en de relatie LED (caravan) en LED (auto). Aangezien ik zelf niet technisch onderlegd ben voel ik me nu tussen 2 vuren zitten ook al denken zowel de VW dealer als de Fendt dealer coöperatief mee. Ik ga over 2 weken met de caravan op vakantie dus er bestaat wel druk.

Merk: Volkswagen
Type: Tiguan
Bouwjaar: 2024 (nieuw model)
Brandstof: Benzine (mild hybride)
Motorvermogen: 150

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft onlangs een nieuwe Volkswagen Tiguan in ontvangst genomen. Deze auto is voorzien van een af-fabriek trekhaak.
Wanneer u uw Fendt Apero aankoppelt, blijkt de verlichting te knipperen.

De VW dealer de Fendt dealer wijzen naar elkaar.

Het probleem met knipperende led verlichting is een vaak voorkomend probleem, omdat de Led verlichting van de caravan veel minder energie vraagt dan een gloeilamp, komt het wel eens voor dat de CAN-bus van de auto hier lastig mee om kan gaan.

Eigenlijk valt er niet echt een schuldige aan te wijzen. Het is eerder een kwestie van 2 systemen die moeilijk met elkaar overweg kunnen.

Toch is het probleem wel op te lossen. Er zijn een aantal oplossingen mogelijk.
Er kunnen weerstanden geplaatst worden in de verlichting van de caravan, hierdoor herkent de CAN-bus dat er sprake is van een lamp en zal deze op de juiste wijzen aangestuurd worden.

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een zogenaamde led-control box tussen de auto en de caravan. Er hoeven dan geen aanpassingen gedaan te worden aan de verlichting van de caravan, en de auto zal ook dan de verlichting op de juiste wijze aansturen.

Het beste kunt u met uw caravan dealer overleggen wat voor u de beste en meest wenselijke oplossing is.