Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekgewicht van een BMW 120D uit 2012

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 augustus 2023

Mijn auto massa ledig gewicht is 1320kg.
aanhangwagen geremd 1200 kg mag ik trekken.
BMW120d uit 2012.

Hoe zwaar mag ik dan de caravan beladen of mag ik dan niet een caravan trekken die 1400 kg massa gewicht heeft (1050+350 extra bijladen)

of moet ik de caravan dan terug zetten voor gewicht bij de RDW maar kan ik hem dan ook weer verhogen voor 65 euro. Ik gebruik de caravan van mijn dochter die heeft namelijk wel een zwaardere auto.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een BMW 120D uit 2012, daarvan is het trekgewicht inderdaad 1200kg. Dit betekent dat u daarmee een caravan mag trekken die niet meer dan 1200kg weegt.

Wanneer u dus de caravan van uw dochter meeneemt, mag u deze trekken wanneer u zorgt dat deze niet boven de 1200Kg uitkomt.

Let wel op dat het gewicht wat op het kentekenbewijs staat, niet altijd overeen komt met het daadwerkelijke gewicht. Soms is het laadvermogen al opgegaan aan opties zoals een mover, huishoudaccu en luifel. Ik zou u dus aan willen raden de caravan een keer te wegen wanneer u dat niet zeker weet.

Het is niet nodig om het gewicht te laten verlagen, zolang u zorgt dat de beladen caravan dus niet meer dan 1200kg weegt.

Daarnaast is ons advies om te zorgen voor een goede gewichtsverhouding tussen auto een caravan. Ons het gewicht van de caravan maximaal 75% te laten zijn van het beladen gewicht van de auto. (auto+inzittenden+bagage)

In uw geval zal dat betekenen dat de auto minimaal 1600kg moet wegen om veilig met een caravan van 1200kg op pad te kunnen.

 

Reacties

H. Oosterlaar

Auteur - 2 september 2023

Het is dus niet zo dat de auto het maximale gewicht van de caravan moet kunnen trekken.
De caravan mag maximaal 1400kg (1050+350 bij laden) in, maar als ik onder de 1200 kg blijf dan mag ik er mee rijden?

Erik Jan

ANWB Expert - 6 september 2023

Het klopt wat u zegt. Als het gaat overschrijding van de maximum aanhangwagenmassa oftewel trekgewicht van de auto (dus wat de auto mag trekken) dan is het werkelijke gewicht van de aanhangwagen bepalend, en niet de maximum toegelaten massa zoals op het kentekenbewijs van de aanhanger staat vermeld. Als de caravan op de weegschaal minder weegt dan wat de auto mag trekken, dan is de combinatie toegestaan. 

In geval van het vraagstuk welk rijbewijs er nodig is (B, BE of B+) dan zijn juist de 'papieren' gewichten bepalend en niet het werkelijke gewicht als dat lager mocht zijn.