Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stabilisator noodzakelijk?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 juli 2023

Ik heb een caravan gekocht met stabilisator Eriba Touring 410 Gt 760kg. 2005 Auto ervoor:Suzuki SCross 1.4 1145 kg. Is hier een stabilisator voor nodig, want ik reed 20 jaar met een Rapido van 620 kg probleemloos. Kan ik die stabilisator ook loskoppelen of omhoog zetten om het verschil eens te voelen?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een caravan gekocht met een stabilisator koppeling.
U vraagt zich af of u die tijdens het rijden kunt loskoppelen om het verschil te voelen.

Het loskoppelen van de stabilisator tijdens het rijden is inderdaad gewoon mogelijk. Wanneer wij een rijimpressie maken van een trekauto, rijden we altijd met de stabilisator los, juist om beter te voelen hoe de auto zich gedraagt. Uiteraard zit zo'n stabilisator er niet voor niets op, het kan wel degelijk bijdragen een aan stabieler rijgedrag. Gaat u dus op reis met de caravan, dan zou ik willen aanraden om de stabilisator altijd gewoon te gebruiken.

Maar om eens het verschil te voelen, zoals u aangeeft, is het geen enkel probleem om deze omhoog te zetten. Een stabilisator koppeling voorkomt dan ook niet dat een caravan gaat slingeren als gevolg van een verkeerde belading of van overbelading. Het blijft hoe dan ook belangrijk om te zorgen voor een goede belading, kogeldruk en bandenspanning.

Als dat allemaal in orde is, zorgt de stabilisator koppeling in de meeste gevallen, voor nog net iets meer rust in de combinatie.