Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn caravan met led verlichting werkt niet goed achter mijn auto

Vraag gesteld door J. Paardekooper op 11 juli 2023

Sinds kort hebben wij een nieuwe Eriba troll 542. Deze heeft led verlichting. Bij het aansluiten op de auto wordt deze niet goed “herkend” daar dit minder stroom vraagt. Hoe los ik dit op?
De caravandealer heeft er tijdelijk een kastje tussen gezet (€600!!) maar dit zou toch niet de bedoeling moeten zijn. Is hier een oplossing voor of herkennen jullie dit probleem?

Merk: Peugeot
Type: 2008
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 120

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Eriba Troll aangeschaft met Led verlichting. Wanneer u de caravan aankoppelt, herkent uw auto niet dat er een aanhanger aangekoppeld is  omdat er minder stroom gevraagd wordt dan bij conventionele verlichting.

De oplossing die de dealer heeft, is een kastje van EUR 600,- U  vraagt of wij het probleem herkennen of dat er een oplossing voor is.

Dit probleem is inderdaad zeer herkenbaar. Precies zoals u uitgelegd is, herkent uw auto door het lage stroomgebruik niet dat er een caravan is aangesloten en de verlichting wordt niet aangestuurd.

Er zijn grofweg 2 mogelijkheden.

Het ertussen plaatsen van een zogenaamde "led box' dit is het kastje wat de dealer er nu tussen gezet heeft.

Ik moet zeggen dat ik een bedrag van EUR 600,- wel erg hoog vind. Deze kastjes zijn ook voor minder verkrijgbaar, zie hieronder:
Fristom LED Control Box 13-Polig of deze LED processor interface in 13-polige stekker

Wel kan het zijn dat deze dan alleen functioneert op de hoofdverlichting zoals remlicht, achterlicht en knipperlicht, maar dat bijvoorbeeld de binnenverlichting van de caravan niet functioneert met aangekoppelde caravan.

Een andere oplossing is het plaatsen van weerstanden in de verlichtingsunits. Hierdoor zal de auto wel herkennen dat er stroom gevraagd wordt als de verlichting gebruikt wordt. Deze weerstanden worden er meestal tussen gesoldeerd. In dat geval is het dus niet nodig om met een aparte Led box te werken.