Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het nodig om de as te ondersteunen op de camping?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 september 2023

ik heb een Dethleffs C-GO 395FR van max 1700 kg. Met automatische uitdraaisteunen. De caravan zal ook max 1700 kg wegen denk ik. Is het nuttig en te adviseren als ik op een camping sta om mijn as te ondersteunen en welke asondersteuners raad u aan? Moet ik er dan 2 hebben voor links en rechts of is 1 voldoende in het midden vd as.? Er zit ook een mover onder.
Als je met 2 personen in de caravan zit dan kom ik zwaar over die 1700 kg natuurlijk...met volle watertank van 45 liter  en volle LPG tank.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het nodig is de as te ondersteunen, en welke assteunen dan nodig zijn.

Wanneer u de caravan met de automatische uitdraaisteunen op de camping staat, is het niet nodig ook nog eens extra assteunen onder de as zelf te plaatsen.

Uiteraard zal de caravan zwaarder zijn dan de 1700 kg die de as mag dragen, maar na het uitdraaien van de uitdraaisteunen wordt de as zelf al ontlast en wanneer u dan zelf in de caravan zit, zal er geen extra belasting zijn op de as.

Daarnaast is er sprake van een statische belasting op de as en niet van een dynamische belasting zoals er die wel is wanneer u met de caravan onderweg bent.

U kunt dus gewoon gebruik maken van de automatische uitdraaisteunen, zonder een extra ondersteuning op de as.