Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe het toilet tegen vorst te beschermen in de caravan?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 november 2023

Onze caravan staat de hele winter op de noordster in Drenthe. Alleen in het weekend wordt deze gestookt. 5 dagen dus niet. Hoe voorkom ik dat het spoelwater zou bevriezen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw caravan staat de hele winter op een camping in Drenthe, u vraagt zich af hoe u kunt voorkomen dat het spoelwater bevriest van uw cassettetoilet.

Ik verwacht dat bij een paar graden lichte vorst het water niet zal bevriezen in de caravan. Gaat het echter harder vriezen, en wordt er niet gestookt, dan bestaat er wel degelijk risico op vorstschade. Helaas kunt u geen andere producten gebruiken, anders dan de producten die voor deze toiletten bedoeld zijn.

Het toevoegen van antivries aan het spoelwater kan dus de rubbers beschadigen.

Mocht er dus een risico op vorst zijn, dan is het toch het beste om voor vertrek te zorgen, dat beide reservoirs leeg zijn.

Wanneer de verwarming in de caravan in werking is, zal er weinig risico op bevriezing zijn. Het beste is het dan om tijdens het gebruik te zorgen voor een kleine hoeveelheid spoelwater zodat u na het weekend het reservoir snel kunt legen.

Overigens geldt dit ook voor alle andere waterleidingen en boiler in de caravan. Vaak staat in de handleiding beschreven hoe deze leidingen afgetapt kunnen worden, zodat de caravan veilig tegen de vorst beschermd is.

Mocht er een vloerverwarming ingebouwd zijn, dan is deze wel tegen vorst beschermd. Het is wel aan te bevelen om elk jaar voor de vorstperiode het vorstbestendigheidsgehalte van de vloeistof te laten controleren.