Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De stekker van mijn koelkast smelt steeds

Vraag gesteld door J. Meiborg op 28 augustus 2023

Een topic wat heel vaak voorbij komt: de gesmolten 12V stekker. Afgelopen maand is dit 2x gebeurd. 8A zekering doorgebrand. Voorheen (6 jaren) nooit problemen gehad. Dikte van het snoer is okee. Temperatuur in de auto was nu wel hoog: 40 graden. De Mobicool A40E heeft zowel een 220V als een 12V (sigarettenplug) aansluiting. 220V werkt prima. De 12V aansluiting durven we nu niet meer te gebruiken. Wat is wijsheid?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

De stekker van uw Mobilcool koelbox is al 2x gesmolten, U vraagt zich af wat de oorzaak is.

Waarschijnlijk stijgt de temperatuur omdat er toch ergens een overgangsweerstand zit. We zien dit wel vaker bij deze aansluitingen.

Daarnaast trekt zo'n koelkast 90 Watt continue, dat is toch 7.5 Ampère.

De ervaring leert dat bij langdurig aansluiten dit niet de meest stabiele aansluitingen zijn. Mijn advies zou toch zijn om aparte gezekerde voeding aan te laten leggen waarbij u geen gebruik meer maakt van een sigarettenaansluiting.

Eigenlijk is het beter om bijvoorbeeld gebruik te maken van een degelijker Permanente accu aansluiting - SAE 10A max aansluiting. Uiteraard ook gezekerd. Die hebben veel minder last van warmteontwikkeling dan de vaak wat gammele sigarettenaanstekers.