Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De stekker van mijn caravan is gesmolten

Vraag gesteld door F. Picavet op 30 juni 2023

Sinds 2020 reed ik zonder problemen met de koelkast in de caravan op stand A. Bij  het rijden werd de voeding betrokken vanuit de auto en na installatie automatisch van een 220 net. De koelkast bleef op deze wijze altijd koel. Een paar weken geleden echter kon ik na een flinke rit de caravan stekker met moeite loskoppelen; hij was ook erg warm en er bleek flink wat kunsstof gesmolten te zijn in de connector aan de trekhaak. Kennelijk trekt de koelkast nu te veel stroom uit de auto?
Dit is ook het geval bij de koelkast op zijn laagste stand. Ik rijd nu maar met de koelkast uit. Heeft u enig idee hoe dit op te lossen?

Merk: Volvo
Type: XC60
Bouwjaar: 2020
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft problemen met de stekker aansluiting van uw caravan.
Het lijkt erop dat er ergens teveel stroom getrokken wordt. De stekker was erg warm en zelfs het kunststof is gesmolten. U verdenkt de koelkast er van dat deze teveel stroom trekt.

Een beetje een forse koelkast trekt op 12 volt ongeveer 120 Watt. Dit betekent dat er ongeveer 10 Ampère nodig is. Meestal is deze draad dan ook gezekerd met een 20/25 Ampère zekering. Vaak zien we ook dat dit een wat dikkere draad is. Wanneer de koelkast ineens veel meer stroom zou gaan trekken, dan zou in een normale situatie de zekering eruit vliegen. Dat lijkt niet het geval, want de stekker is gesmolten.

Ik denk daarom eigenlijk eerder dat er sprake is van teveel weerstand in de bekabeling ter hoogte van of in de stekker(doos) Wanneer er hier teveel weerstand is, dan zal de temperatuur stijgen en kan inderdaad het kunststof gaan smelten. Ook bij een normale stroomafname van zo'n 10 Ampère.

Misschien is het dus verstandig om eerst te meten hoeveel ampère er daadwerkelijk getrokken wordt. Is dat inderdaad een normale waarde, dan zult u zoek moeten gaan naar de plaats waar de weerstand te groot is.
Ik verwacht dat dit dus ergens in de stekker of de contactdoos zal zijn.

Soms kan de oorzaak in een slecht aangesloten draad of corrosie in de stekker(doos) zijn. Soms zit de oplossing in het vervangen van de stekker of stekkerdoos. Heeft echter de bekabeling teveel weerstand, dan kan het zijn dat er nieuwe bekabeling nodig is om het probleem op te lossen.

Vaak is dit werk voor de vakman.