Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Constante stroom trekhaak

Vraag gesteld door J. Lavies op 8 oktober 2023

Ik heb Alko Trailer Control op de caravan. Bij mijn vorige auto ging het controle lampje van het systeem op de dissel groen branden. Bij de nieuwe Kuga gebeurt dat niet. Garage zegt dat alles goed is aangesloten en dat de constante stroom pas geleverd wordt bij een motor toerental van 2000 of meer. Men zegt dat dit gedaan is omdat de Kuga over een kleine startaccu beschikt en dat de snelheid beneden dit toerental erg laag is waarbij de caravan niet gevaarlijk kan slingeren. Ik kan dus niet controleren of de ATC werkt omdat de auto altijd elektrisch start. Kunt u mij bevestigen dat de bewering van de garage correct is?

Merk: Ford Kuga phev 2023
Bouwjaar: 2023
Brandstof: hybride

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Ford Kuga, na het aankoppelen van de caravan is gebleken dat het ATC systeem niet werkt. De garage geeft aan dat alles goed aangesloten is en dat de constante stroom pas geleverd wordt bij een toerental van meer dan 2000 toeren per minuut. U vraagt zich af of ik dit verhaal kan bevestigen.

Ik kan dit verhaal niet bevestigen noch ontkennen.
Het is bekend dat er bij de Kuga bij een af-fabriek trekhaak géén constante plus is aangelegd. Dit zou dan betekenen dat het dus ook niet bij een hoger toerental gaat werken.

Uw garage geeft echter aan dat de constante plus wel bij een hoger toerental stroom zou gaan leveren. Uiteraard is er dan nog steeds geen sprake van een contante plus, die zou altijd moeten werken, het lijkt me voor de werking van ATC niet bevorderlijk dat het pas boven een bepaald toerental werkt.

Dat het ontbreken van een normale constante stroomdraad met het hybride systeem te maken heeft, ligt in inderdaad voor de hand.
Hierbij draait de brandstofmotor ook niet altijd, waardoor de dynamo dan ook niet altijd stroom zal leveren.

Daarnaast blijkt het in de praktijk zo te zijn dat de ene dealer aangeeft dat een constante plus niet mogelijk is, terwijl de andere dealer of garage wel een oplossing kan bieden.

Ik zou er dus in dit geval niet vanuit gaan dat ATC (goed) werkt.