Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Campergewichten en rijbewijzen

Vraag gesteld door E. Wamelink op 29 augustus 2023

Afgelopen vakantie zijn wij met onze drie jongens van (1,4 en 5) voor het eerst met onze camper op pad geweest.
Omdat ik twijfels had over het totale gewicht hebben we hem bij terugkomst op de weegbrug gezet en toen bleek hij inclusief alle spullen, een halve tank water en alle inzittende ruim 3800kg te wegen.
Aangezien dit volgens de wet te veel is voor het B rijbewijs en onder het mom van kleine kinderen worden groot zijn nu bezig met het halen van ons C1 rijbewijs, zodat wij straks de camper omhoog kunnen laten keuren.
Echter mijn vader merkte terecht op, dat hij dan onze camper niet meer zou mogen lenen met zijn B rijbewijs, ook al blijven mijn ouders met zijn tweetjes onder de voor het B rijbewijs geldende norm van 3500kg.
Leeg incl. alle standaard uitrusting (tentdoeken van de luifel, 4 stoelen, tafel, etc.) is hij namelijk ongeveer 3250kg.
Iedere keer om laten keuren is geen optie. Dus wat is wijsheid?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een camper die bleek nadat u deze op de weegbrug gezet heeft, in beladen toestand 3800kg te wegen.

U bent bezig met uw C1 rijbewijs en wanneer u dat heeft, wilt u het gewicht van de camper laten verhogen.

Dit verhogen van het gewicht is mogelijk wanneer de technische maximale massa hoger is dan 3500kg. U kunt het gewicht nooit meer laten verhogen dan deze technische maximale massa.

Het is helaas niet mogelijk om met rijbewijs B een camper te besturen met een hogere toegestane maximale massa van 3500kg.

Wanneer u wilt dat uw uw ouders ook in deze camper kunnen rijden in de nieuwe situatie,  dan zullen die dus ook in het bezit moeten zijn van een rijbewijs C1, ongeacht het daadwerkelijke gewicht.