Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke accu is geschikt om een zonnepaneel op aan te sluiten?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 maart 2023

We hebben (nog) geen zonnepaneel op onze
Buscamper. Daarna op zoek werd ons geadviseerd eerst te kijken naar een goede (betere?) accu, bijvoorbeeld een lithiumaccu. Goed advies? En zoja, waar kies je dan het beste voor?

Merk: Citroën buscamper
Type: Possl summit plus
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Diesel

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U overweegt een zonnepaneel op uw buscamper.
Tijdens deze zoektocht werd u geadviseerd om eerst te kijken naar een goede accu zoals bijvoorbeeld een Lithiumaccu. U zou graag willen weten of dat een goed advies is en waarvoor u het beste kunt kiezen.

Wensen

Ik ben het inderdaad eens met de stelling dat er bij de installatie van een zonnepaneel ook een goede accu hoort. Juist met die combinatie is het mogelijk om zonder walstroom toch alles draaiende te houden. Uiteraard is het verstandig om te kijken welke wensen u heeft en om naar het verbruik van diverse apparaten te kijken. Dit zal grotendeels bepalen wat het vermogen van de accu en het zonnepaneel zal moeten zijn.

Lithiumaccu

Een Lithiumaccu heeft zeker een aantal voordelen, deze zijn licht, kunnen vrij goed tegen diep ontladen worden, en zijn vaak kleiner van formaat.
Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld een Gel-accu, die zijn een stuk goedkoper, maar zijn ook zwaarder en kunnen weer wat minder goed tegen vaak en diep ontladen in vergelijk met een Lithium accu. Een Lithium accu heeft vaak ook een langere levensduur. Een gewone startaccu zoals die in een auto te vinden is, is eigenlijk niet geschikt.

Laden

Daarnaast moet u goed informeren naar het laden van een Lithium accu met behulp van de dynamo van de camper. Bij een Lithium accu moet er namelijk vaak ook nog een laadbooster geïnstalleerd worden. Let ook op dat die laadbooster geschikt is voor Euro-6 motoren.

Omdat het systeem van zonnepaneel, accu, laadsysteem goed op elkaar afgestemd moet zijn, is het inderdaad belangrijk dat alle laders en apparatuur ook passen bij het type accu. Zeker wanneer u met een Lithium accu zou willen werken. Een goede specialist op het gebied van deze apparatuur kan u daarbij zeker helpen.