Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is er nodig om een caravan op te krikken?

Vraag gesteld door M. van Zelm op 27 september 2022

Ik heb bij mijn Eriba Touring (uit 2006) een reservewiel. Maar als ik die zelf wil vervangen onderweg, zal dat moeilijk gaan, want in mijn auto heb ik geen krik. Wat is een mogelijkheid om dat toch wel te kunnen doen?? (wij kamperen nogal eens op afgelegen plekken).
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U heeft een Eriba Touring die voorzien is van een reservewiel. Uw auto heeft echter geen krik. U vraagt zich af wat er mogelijk is om toch een wiel te kunnen wisselen.

Een krik, die in sommige gevallen bij een auto geleverd wordt, is vaak specifiek ontworpen voor het desbetreffende model en daar mee vaak niet geschikt voor een caravan. Het beste kunt u dus zorgen dat u een geschikte krik aanschaft, waarmee u de caravan op kunt krikken. Tevens zult u dan ook een wielmoersleutel mee moeten nemen om de wielbouten los te kunnen maken.

Zo is een potkrik met een voor een caravan geschikte adapter om onder de as van de caravan te plaatsen geschikt om de caravan met een wiel van de grond te krijgen. Een iets duurdere oplossing is het monteren van een systeem waarbij er onder het chassis 2 steunen geplaatst worden. Deze steunen dienen dan als krikpunt en zijn voorzien van een waterpas. Dit systeem is niet alleen handig voor het wisselen van een wiel, maar tevens uitermate geschikt voor het horizontaal zetten van de caravan.