Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogelhoogte van trekhaak op VW Tiguan te hoog voor caravan

Vraag gesteld door C. Beijen op 29 augustus 2022

Ik heb een Adria Altea type 390PS caravan, die hangt achter een VW Touran.
De kogelhoogte van de trekhaak is 42 cm en de caravan ligt horizontaal achter de auto.
Nu overweeg ik een gebruikte VW Tiguan aan te schaffen, waar al een originele VW trekhaak aan zit. De kogelhoogte van deze trekhaak is echter 47 cm. Ik heb mijn caravan in beladen toestand erachter gehangen en door het verschil in kogelhoogte ligt de caravan bij deze Tiguan totaal niet meer horizontaal.
Op internet heb ik gevonden dat je onder je caravankoppeling opvulplaten kan monteren, zodat de caravankoppeling 4 tot 5 cm hoger komt te liggen, zodat de caravan weer horizontaal achter de auto ligt.
Mijn vraag is, of dit een goede oplossing is of adviseert u om een andere trekhaak op de Tiguan te monteren die wel een kogelhoogte heeft van 42 cm. Ik vind het trouwens vreemd dat VW verschillende kogelhoogten hanteert voor haar modellen.
Voor de goede orde, mijn caravan koppeling is voorzien van een ALKO AKS 1300 stabilisator koppeling.
Graag verneem ik graag uw reactie.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

 

U wilt weten wat de beste oplossing is voor uw probleem met de trekhaak en de caravan.

De hoogte van de trekhaakkogel moet met een onbeladen auto tussen de 38 en 45 cm liggen, gemeten vanaf het wegdek tot hart kogel. Beladen tussen de 35 en 42 cm. 47 cm klinkt dan hoog, maar het hangt er wel vanaf vanaf waar het precies is gemeten. Daarom is het te vroeg om te zeggen dat de trekhaak verkeerd gemonteerd is.

Anderzijds kan het ook zijn dat uw caravan wat aan de lage kant staat. Dat zou kunnen komen door de montage van plattere banden dan de standaardbanden of omdat de as door flinke belading wat vermoeid is geraakt. Voordat u ingrijpende maatregelen neemt is het wellicht handig om dat te (laten) controleren, een en ander hangt natuurlijk erg van de leeftijd en het gebruik van de caravan af.

Er zijn inderdaad vulplaatjes verkrijgbaar, van AL-KO zelf, universeel of bijvoorbeeld koppelingverhogers van Hulco. Ze zijn bijvoorbeeld via Masta verkrijgbaar, zie masta.nl/aanhangwagen-onderdelen/onderstel/oploopremmen/onderdelen.html  

Montage is een klus voor de vakman. Aanhaalmoment en nieuwe bouten zijn belangrijk.