Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips voor aanschaf gasloze caravan

Vraag gesteld door op 27 juli 2022

Ik zit erover na te denken om een elektrische caravan (Knaus Sport E-power 450FU) aan te schaffen. Alleen benoemt de verkoper dat het qua ampère op de camping nogal een ding kan worden (vaak maar 6A of 10A). De 2-pits inductieplaat gebruikt namelijk (op de hoogste stand) 7A (ene pit) en 8A (andere pit). Nu kook je met mooi weer wel veel buiten, maar ik vraag mij af wat hierin de ervaringen zijn. Spelen meer campings (NL en buitenland) hierop in qua aantal ampères dat ze beschikbaar hebben bij een campingplaats? En wat zijn de ervaringen van andere kampeerders met een elektrische caravan?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U overweegt een gasloze Knaus Sport E-Power.

Deze caravan is inderdaad uitgerust met een 2pits inductieplaat, om die volledig te kunnen gebruiken is inderdaad een 16A aansluiting vereist.
Beschikt de camping of 6 of 10A  dan kunt u de kookplaat niet volledig gebruiken.

De ervaringen hiermee zijn wisselend. Er zijn zeker mensen die klagen dat het koken lang duurt, maar ik hoor ook positieve geluiden.

In dat opzicht schetst de verkoper een eerlijk beeld. Bij 16A is er eigenlijk geen probleem, maar zeker bij 6A gaat het koken moeizaam en duurt het lang.

Ook bij de campings zien we een wisselend beeld. Sommige campings bieden inderdaad 16A aan, maar anderen hebben 6 of 10A en weer andere campings hebben keuze.

Het zal dus vooral afhangen van de voorbereiding van uw vakantie. Wanneer u echter veel op de bonnefooi een camping uitzoekt, kan het dus inderdaad zo zijn dat u qua koken tegen beperkingen aan loopt.

Op de campings op ANWBCamping.nl staat het aantal ampères dat beschikbaar is vermeld

 

Reacties

H. van Leeuwen

Auteur - 5 oktober 2023

Wij twijfelen over een e-power of "gas" caravan. Wanneer ik bericht van Boer lees dan zeg ik "nee" en na het bericht van Schuurman denk ik aan "Ja". Blijft dus moeilijke keuze.
Heeft u "Schuurman" ook last van lekkage ed zoals omschreven door Boer en lekt de airco ook op de mover.

Zoals eerder geschreven blijft het een moeilijke keuze. Eigenlijk zou je een aantal moeten kunnen proefkamperen.
 

P. de Boer

Auteur - 11 september 2023

Wij hebben een Knaus epower 450 FU uit 2022 nieuw gekocht. De Dometic bankairco zit onder het bed ingebouwd, daardoor niet te gebruiken als je gaat slapen. Slaat hard aan waardoor je wakker wordt, en je bed trilt. Hij resumeert. Dealer heeft hem na-geïsoleerd echter dit helpt niets. Koelkast koelt super maar maakt vrij veel lawaai.

Eerste jaar waren er veel mankementen aan de nieuwe caravan: airco kabaal/trillen, scharnieren kastjes verkeerd geboord, krakende wand bed/toilet, het weer in spiegel, afwerkdopjes ontbraken, uitlaat airco drupt op mover, raam ging niet meer goed dicht, lade viel uit keukenkast onder rijden waardoor vloer beschadigd, spoelbak keuken lekte in besteklade, kookplaat werkte niet zoals hoorde, lijmresten op deur etc etc.
Meeste mankementen opgelost door dealer (caravan wel een 1/2 jaar bij de dealer gestaan om eea op te lossen)

Dit jaar 2e keer op vakantie met de gerepareerde nieuwe caravan uit 2022.
Helaas enorme lekkage onder de bank. Het koppelstuk wateraansluiting werkte niet en water spuit er uit. Deze vakantie dus geen water en toilet te gebruiken in caravan.
Raam toilet gaat na lang proberen pas dicht en airco ook nu ‘s nacht niet te gebruiken wegens trillen/klappen bij aanslaan. Afvoer airco drupt nog op mover, bij beweging in bed  kraakt toiletwand enorm, alleen als toiletdeur open blijft is dit niet.
Tevreden over onze knaus? Als we dit hadden geweten nooit gekocht, terwijl we over onze vorige knaus zeer tevreden waren.

Pieter

ANWB Expert - 11 september 2023

Dank u voor het delen van uw ervaringen. Zo blijkt maar weer dat deze zeer uit een lopen, een gasloze caravan is dus zeker niet voor iedereen geschikt. 

H. Schuurman

Auteur - 6 augustus 2023

Ik heb zelf een Knaus sport e power. Bevalt prima! Geen gasflessen vind ik prettig, want is gunstig voor het gewicht en is ook veilig. Koken doen we buiten met lekker weer en als je in de caravan wilt koken (inductie) dan het je inderdaad wel 10 ampere nodig. Bij het uitzoeken van een camping houden we daar wel rekening mee.