Tips voor aanschaf gasloze caravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 juli 2022

Ik zit erover na te denken om een elektrische caravan (Knaus Sport E-power 450FU) aan te schaffen. Alleen benoemt de verkoper dat het qua ampère op de camping nogal een ding kan worden (vaak maar 6A of 10A). De 2-pits inductieplaat gebruikt namelijk (op de hoogste stand) 7A (ene pit) en 8A (andere pit). Nu kook je met mooi weer wel veel buiten, maar ik vraag mij af wat hierin de ervaringen zijn. Spelen meer campings (NL en buitenland) hierop in qua aantal ampères dat ze beschikbaar hebben bij een campingplaats? En wat zijn de ervaringen van andere kampeerders met een elektrische caravan?

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U overweegt een gasloze Knaus Sport E-Power.

Deze caravan is inderdaad uitgerust met een 2pits inductieplaat, om die volledig te kunnen gebruiken is inderdaad een 16A aansluiting vereist.
Beschikt de camping of 6 of 10A  dan kunt u de kookplaat niet volledig gebruiken.

De ervaringen hiermee zijn wisselend. Er zijn zeker mensen die klagen dat het koken lang duurt, maar ik hoor ook positieve geluiden.

In dat opzicht schetst de verkoper een eerlijk beeld. Bij 16A is er eigenlijk geen probleem, maar zeker bij 6A gaat het koken moeizaam en duurt het lang.

Ook bij de campings zien we een wisselend beeld. Sommige campings bieden inderdaad 16A aan, maar anderen hebben 6 of 10A en weer andere campings hebben keuze.

Het zal dus vooral afhangen van de voorbereiding van uw vakantie. Wanneer u echter veel op de bonnefooi een camping uitzoekt, kan het dus inderdaad zo zijn dat u qua koken tegen beperkingen aan loopt.

Op de campings op ANWBCamping.nl staat het aantal ampères dat beschikbaar is vermeld