Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tempo-100 verklaring na aanschaf nieuwe auto

Vraag gesteld door op 29 december 2022

Ik had een Tempo 100-ontheffing voor mijn auto-caravan-combinatie (max. gewicht caravan: 1500 kg; trekauto VW Touran 2.0 TDI). Ik heb een nieuwe auto gekocht (Mazda CX5 2.0 AWD). Geldt voor deze nieuwe combinatie diezelfde Tempo 100-ontheffing of moet ik opnieuw een ontheffing aanvragen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U heeft een andere auto aangeschaft, u vraagt zich af of u nu opnieuw een Tempo-100 verklaring moet aanvragen.

Een Tempo-100 verklaring geldt altijd voor een combinatie van de auto èn de caravan. De Tempo-100 verklaring wordt echter afgegeven op het getrokken voertuig. De caravan in uw geval.

Omdat er bijvoorbeeld sprake moet zijn van een bepaalde gewichtsverhouding tussen combinatie, en er bijvoorbeeld ABS aanwezig moet zijn, bent u er zelf verantwoordelijk voor om te zorgen dat de combinatie, in het geval van een nieuwe auto, aan deze eisen blijft voldoen. Dat geldt ook voor de maximale leeftijd van de banden van de caravan, zijn deze te oud dan is de Tempo-100 verklaring niet geldig.

Wanneer u dus een andere auto heeft aangeschaft, hoeft u dus niet opnieuw een Tempo-100 te vragen, maar wilt u gebruik maken van deze ontheffing, dan moet u zorgen dat de hele combinatie nog steeds aan alle eisen van de Tempo-100 verklaring voldoet.