Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn caravan is te zwaar, wat zijn de risico's?

Vraag gesteld door R. Jacobs op 26 juni 2023

Hoi, ik heb een Knaus 450 FU met leeg gewicht van 1080 kg. Ik heb er een mover onder laten zetten, een zakluifel en een fietsendrager voor 2 elektrische fietsen. Ik heb de zware spullen in de auto liggen en heb de caravan op een weegbrug gezet. De weegbrug geeft aan 1500 kg. Dit is ruim boven de 1300 kg. Nu heb ik van een dealer begrepen dat ik de kogeldruk (75kg) mag corrigeren op de 1500 kg. Mijn vraag is nu in welke landen loop ik groot risico op een flinke boete als ik het gewicht van de caravan zo laat?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Knaus caravan met een leeg gewicht van 1080kg.

Na montage van diverse accessoires blijkt dat de caravan boven de 1300kg die toegestaan is uitkomt. Uw dealer geeft aan dat u de kogeldruk niet mee hoeft te rekenen. U vraagt zich af wat de risico's zijn op een boete in het geval van een controle.

Wanneer er sprake is van een technische maximale massa van 1300kg, heeft u geen mogelijkheid om het gewicht van de caravan te verhogen.
In dat geval betekent dit dat 1300kg dan ook het maximale gewicht is wat de caravan mag wegen.

Dat wat uw dealer aangeeft over de kogeldruk, dat klopt niet.
Het valt niet te voorspellen hoe men de caravan in het buitenland weegt. En de kogeldruk maakt onderdeel uit van de totale massa. Op de weegbrug zoals u zelf gedaan heeft, zit deze massa er gewoon in. Van een correctie is geen sprake.

Daarnaast is de as van uw caravan niet berekend op een gewicht van 1500kg. Naast dat u een risico loopt op problemen met as, loopt u overal een risico op een forse boete wegens overgewicht.

 

Reacties

I. Winkel

Auteur - 4 juli 2023

Ik vindt antwoord goed. Maar begrijp totaal niet dat eigenaars dit niet weten.En dealers met deze antwoorden

M. Janssen

Auteur - 3 juli 2023

Misschien kan je as wel 1500 kg hebben dan kan je bij de RDW een afspraak maken om je asdruk naar 1500 kg over te schrijven.

Mickel

ANWB Expert - 5 juli 2023

Het verhogen van het gewicht kan alleen als de Technische maximale massa hoger is dan de Toegestane maximale massa.
Dit is eenvoudig op het kentekenbewijs te achterhalen.

 

M. Roijendijk

Auteur - 2 juli 2023

Wat moet je dan doen als je caravan te zwaar is (bijv as verzwaren ) iemand een tip .