Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik mijn kampeerauto dagelijks gebruiken van de verzekering?

Vraag gesteld door op 28 december 2022

de vraag is al eens gesteld, maar het antwoord niet eenduidig.
is het mogelijk om mijn (toekomstige) landrover defender camper zo te verzekeren dat ik hem incidenteel voor dagelijks gebruik kan gebruiken?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U vraagt zich af of u uw toekomstige camper zodanig kunt verzekeren, dat incidenteel dagelijks gebruik mogelijk is. U geeft aan dat het antwoord al eens vaker gegeven is, maar niet eenduidig is.

Kampeerautoverzekering

In de basis is een kampeerautoverzekering een polis die er voor bedoeld is om een voertuig te verzekeren wat recreatief gebruikt wordt. De premie is hierop gebaseerd omdat in de meeste gevallen het jaarlijks kilometrage lager ligt.
De polisvoorwaarden zullen normaal gesproken altijd aangeven wat er toegestaan is. Dit kan per polis verschillend zijn, en dat is wellicht mede de oorzaak dat het antwoord niet altijd eenduidig is.

Overleggen

Het beste kunt u met de verzekeraar zelf vooraf overleggen wat wel en wat niet toegestaan is als dit niet duidelijk in de polis vermeld staat. Overigens is dat niet het enige probleem waar u tegen aan kunt lopen. Wanneer een camper dagelijks gebruikt wordt staat in de meeste APV's (Algemene Plaatselijke Verordening) is het niet toegestaan om een kampeermiddel, langer dan 3 dagen op openbaar terrein te parkeren.

Conclusie

Mocht u dus besluiten om een Defender als kampeerauto te laten registreren, dan kan dat naast de verzekering, ook op dit gebied problemen geven.Wellicht is het daarom verstandiger, om bij regelmatig dagelijks gebruik, de Defender dan niet als kampeerauto te laten registreren maar als gewone personenauto. U kunt dan een tevens een normale autoverzekering afsluiten en er ontstaan geen problemen met parkeren op openbaar terrein. Er is geen wetgeving die u verbiedt, er toch mee te mogen kamperen.