Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk en Eco mode van een Dacia Duster

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 21 april 2023

Wij hebben een Dacia Duster TCE 125, en een Adria Unica 432 caravan.
op de trekhaak staat dat wij een kogel druk van 50 kg moeten hanteren? nou is het niet de bedoeling om de caravan zwaar te beladen, meeste gaat in de auto, en voortent gaat niet mee . nu lees ik dat er wordt geadviseerd om een kogeldruk van 75 kg te gebruiken! mag ik de kogeldruk verhogen naar 55 kg ? leeg weegt de caravan 830 kg en mag beladen worden tot 1200 kg.  De site van caravantrekker geeft aan dat de kogeldruk eigenlijk te weinig is 65 zou het beste zijn graag jullie advies ? Nu de volgende vraag de Dacia Duster heeft een Eco stand is het verstandig om hier mee een caravan te trekken, we hebben de caravan vorige week opgehaald en bij snelheid van 80/90 km bleef hij strak achter de auto toen nog met voortent en stokken erin . we willen graag eerst proberen in Nederland en vervolgens later eens naar Frankrijk te gaan graag jullie advies

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Dacia Duster TCE125, met een maximale kogeldruk van 50kg. U vraagt zich af of u een hogere kogeldruk van 55Kg kunt hanteren.

Belading

De maximale kogeldruk van de 2-wiel aangedreven Duster 1.2 125 TCE is inderdaad 50Kg. Ik zou dan ook niet willen adviseren om een hogere kogeldruk dan voorgeschreven te hanteren. Bij een goede belading, en zeker wanneer zoals u aangeeft de meeste belading in de auto gaat, verwacht ik dat een kogeldruk van 50 kg geen negatieve invloed op de stabiliteit van de combinatie gaat geven.

Eco mode

De Eco mode bij deze Duster is een stand om extra brandstof te besparen. Het volledige motorvermogen zal in deze stand dan ook niet geleverd worden. Overigens schakelt bij volledig en stevig intrappen van het gaspedaal de Eco mode uit. Wanneer de auto een handgeschakelde versnellingsbak heeft en u zorgt dat u voldoende toeren maakt, kan op zich het gebruik van de Eco mode geen kwaad. Toch zou ik voor het rijden met een caravan er liever voor kiezen om altijd over het volledige motorvermogen te beschikken.

Ik verwacht ook niet dat met een caravan de Eco mode heel veel effect zal hebben op het brandstofverbruik.
Wat dat betreft kunt u deze Eco mode dus net zo goed uitschakelen.