Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik mijn kampeerauto laten chiptunen van 130 naar 150Pk?

Vraag gesteld door J. Besselink op 1 maart 2023

Kunnen we onze camper chiptunen van 130pk naar 150 pk ? En is dat schadelijk voor motor ?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het mogelijk is om de motor van uw camper te chiptunen van 130 naar 150Pk, daarnaast wil u weten of dat schadelijk voor de motor is. U geeft niet aan om wat voor kampeerauto het gaat, maar de 130Pk doet mij vermoeden dat het wel eens zou kunnen gaan om een Fiat Ducato.

Realistisch en haalbaar

Deze vraag of het mogelijk is, laat zich eigenlijk vrij eenvoudig beantwoorden. Ik verwacht dat bij een serieus tuningsbedrijf deze toename in vermogen realistisch is en haalbaar is. Het kan inderdaad soms prettig zijn om bij een relatief lichte motor in een zware camper net wat meer vermogen te hebben.

Extra belasting op de motor

Een vermogenstoename hoeft niet direct schadelijk voor de motor te zijn, maar extra vermogen, levert wel extra belasting op voor bijvoorbeeld de motor, de versnellingsbak en de koppeling. Nog steeds wil dat niet zeggen dat de genoemde onderdelen hier niet tegen bestand zouden zijn, maar meer vermogen betekent automatisch een hogere belasting om bepaalde onderdelen. Vaak zijn dezelfde motoren verkrijgbaar met verschillende vermogens maar zitten er dan verschillen in de software en of de Turbo. In de basis kunnen ze het hogere vermogen dus wel aan.

Garantie of keuringen

Een groter probleem kunnen bijvoorbeeld situaties zijn waarbij u een beroep moet doen op garantie of bij keuringen. Is er sprake van fabrieksgarantie, dan zou ik een aanpassing zeker niet aanraden. Daarnaast zien we de laatste jaren de eisen die aan de uitstoot van diesels gesteld worden steeds strenger worden, het is dus erg belangrijk dat wanneer u besluit om dit te doen, u zeker weet dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de uitstoot gegevens. 

Keuze in bedrijven

Uiteraard zijn er ook aanbieders die 'gebakken lucht' verkopen. Mocht u dus besluiten om met een bedrijf in zee te gaan, zorg dan dat u een bedrijf met een goede reputatie en serieuze aanpak kiest. Vaak krijgt u dan ook een rapport met een uitdraai van de vermogensbank, zowel voor als na de operatie.

Een toename van 20Pk is dan ook niet zodanig dat ik me direct zorgen zou maken of het risico op al te grote problemen, maar het blijft een aanpassing op een voertuig wat origineel niet zo geleverd en ontworpen is. Alleen daarom al is enige terughoudendheid echt op zijn plaats, zeker met het oog op steeds strenger wordende eisen en keuringen, met name op het gebied van milieueisen en dieselmotoren.