Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kampeerauto om laten bouwen naar handgeschakeld

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 maart 2023

Fiat Ducato 2014 met problemen met ComfortMatic. Kan deze omgebouwd worden naar een handgeschakelde versnellingsbak en wat zijn de kosten daarvan?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Fiat Ducato met een Comfortmatic versnellingsbak die problemen geeft. U vraagt zich af of deze omgebouwd kan worden naar een handmatige versnellingsbak en wat de kosten hier van zullen zijn.

Comfortmatic versnellingsbak

De Comfortmatic versnellingsbak is in de basis een handgeschakelde versnellingsbak, waar het schakelen en koppelen gerobotiseerd zijn.
Naast dat niet alleen de versnellingsbak omgebouwd zal moeten worden, dient er ook een heel schakelmechanisme met kabels aangesloten te worden.
Tevens verwacht ik dat ook de aandrijfassen anders zijn.

Elektronica en kabelboom

Qua versnellingsbak aandrijfassen en schakelmechanisme zal dat op zich niet onmogelijk zijn. Een groter probleem voorzie ik echter met de elektronica en kabelboom. De elektronica van deze versnellingsbak werkt samen met de motormanagement computer van motorsturing. Hierdoor is de bekabeling en aansturing anders. Het weghalen van de versnellingsbak en loshalen van de aansluitingen van de bediening zal onherroepelijk leiden tot allerlei andere storingen of het niet functioneren van diverse systemen. Eigenlijk komt het er dus op neer dat er ook een andere kabelboom gemonteerd zal moeten worden.

Advies

Ik zou dan ook niet aan willen raden om deze operatie te laten uitvoeren. Het valt eigenlijk niet te voorspellen wat er allemaal vervangen en omgebouwd moet worden om alles weer goed en storingsvrij werkend te krijgen. Ook qua kosten valt niet te voorspellen waar dit op uit gaat komen. Mocht u problemen hebben met de Comfortmatic, dan is het verstandiger om dat bij een goede dealer of specialist op te laten lossen.