Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jaarplaats kwijt door overname van de camping

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 mei 2023

Wij hebben Julie 2022 een stacaravan voor 30.000,- euro een oude stacaravan gekocht op camping het groene eiland.
Deze opgeknapt en verbeterd.
Hierbij zijn er recron 2016 versie 2 voorwaarden voor vaste plaatsen benoemd.
nog geen halfjaar later werden wij overrompeld met het bericht dat de camping is verkocht aan Cabfun.
echter als je de voorwaarden eens doorneemt blijkt dat de eigenaar onze overeenkomst eenzijdig kan opzeggen i.g.v. reconstructie of beëindiging.
ik vindt dat wanneer er een super commercieel bedrijf meerdere campings opkopen om ten koste van vaste kampeerders en hun bezittingen, volledig financieel gecompenseerd dienen te worden. ik snap het commerciële plaatjes best wel, maar niet ten koste van honderden mensen die hun ziel en zaligheid hebben geïnvesteerd in deze stacaravan.
ik vind dat om deze reden de recron voorwaarden daarin zouden moeten voorzien.

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U heeft in juli 2022 een stacaravan op een camping gekocht, opgeknapt en verbeterd Nu blijkt, kort na uw aankoop, dat de camping is verkocht aan Capfun. Nu moet u uw geliefde plek verlaten omdat het contract eenzijdig is opgezegd. Dat voelt onrechtvaardig en daarom vindt u dat vaste kampeerders daarin volledig gecompenseerd zouden moeten worden. Daarin zou de RECRON voorwaarden moeten voorzien.

Uw signaal heb ik besproken met onze jurist én onze belangenbehartiger op het gebied van vakantie & vrije tijd. Hieronder vindt u hun reactie:

Dank voor uw melding over de algemene voorwaarden van HISWA-RECRON over de rechtspositie van eigenaren van stacaravans/chalets die een standplaats huren op een recreatieterrein. Ook wij zien de ontwikkeling die u signaleert: nieuwe eigenaren van de recreatieterreinen zeggen de pacht op van bestaande huurders en geven een andere (meestal uit commerciële overwegingen) inrichting aan het terrein. Wij delen uw zorg dat hierdoor de recreatieve ruimte van mensen met (onder)modale inkomens afneemt.

Zoals u weet geven de Recronvoorwaarden huurders op een aantal belangrijke punten bescherming in geval van herstructurering. Zo is er een opzegtermijn van een jaar, tegemoetkoming in verplaatsingskosten en dergelijke. Is de onderneming niet lid van de RECRON, dan zijn er ook geen met de RECRON vergelijkbare voorwaarden van toepassing, dan geldt vaak een korte opzegtermijn en is er geen compensatie voor verplaatsingskosten en dergelijke. Met andere woorden, huurders genieten al een vorm van huurbescherming. In uw brief pleit u voor een verdere versterking van de rechtspositie van huurders ten opzichte van de eigenaar van de grond. Onderzocht moet worden of hiervoor een wijziging van de wet nodig is of dat er aanleiding en ruimte is om de Recronvoorwaarden aan te passen. Na de zomer gaan wij hierover in overleg met de RECRON.

Tot slot is het voor de (aspirant) huurder belangrijk kennis te hebben van de beperkte rechten die men nu eenmaal heeft als huurder. De juridische positie van de kampeerder is die van huurder van een stuk grond dat in eigendom is van een ander, waarbij de ondernemer zelf de beschikking heeft over zijn onderneming en zelf kan en mag bepalen hoe deze onderneming wordt voortgezet, aldus onze experts.