Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is lassen aan mijn trailer toegestaan?

Vraag gesteld door N. Cruz op 17 juli 2022

De kogelkoppeling van mijn Amerikaanse trailer is versleten. Deze kan ik laten vervangen door een officieel bedrijf. Het voorstel van het bedrijf is dat men de huidige kogelkoppeling eraf slijpt en dan een koker inlassen zodat er een standaard europse kogelkoppeling opgebout kan worden.

Nu is mijn vraag ?
Hoe zit het met de verantwoordelijkheid na het aanpassen van de kogelkoppeling
Het bedrijf geeft voor het laswerk geen certificaat af, maar ze zijn wel bekend met dergelijke werkzaamheden.
De trailer is een ongeremde en weegt onder de 750 KG.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


De koppeling van uw aanhanger is versleten, en voor de montage van een nieuwe koppeling is het noodzakelijk dat men de oude koppeling eraf slijpt en dat men een koker erin last waar vervolgens een normale Europese koppeling op vast gebout kan worden. U vraagt zich af of dat is toegestaan.

De regeling voertuigen stelt in paragraaf 11 Artikel 5.13.66 dat dat bij een ongeremde aanhanger de koppeling niet versleten mag zijn en dat de koppeling en de trekboom of trekdriehoek niet ernstig vervormd gescheurd of gebroken mag zijn. Het geheel moet deugdelijk bevestigd zijn. 
Wanneer de uitgevoerde werkzaamheden hier dus aan voldoen, zie ik geen enkele reden waarom dit niet is toegestaan. Nu heeft u een versleten koppeling, en dat mag niet. Er bestaat geen APK voor dit soort trailers. En er staat ook niet dat er niet aan gelast mag worden. Wanneer de uitgevoerde werkzaamheden dus goed en deugdelijk gedaan zijn is een certificaat ook niet nodig. U bent als bestuurder verantwoordelijk voor het op pad gaan met een deugdelijke aanhanger. Op dit moment is dat niet het geval, en het is goed dat u daar actie op onderneemt.