Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het rijden met een thuiskomer en een caravan verantwoord?

Vraag gesteld door J. Jansen op 13 maart 2023

Indien ik bij pech een van Tiguan auto banden vervang door een thuiskommerband en ik heb mijn caravan achter de Tiguan hangen, kan en mag ik dan met caravan en thuiskommer op de Tiguan doorrijden? En kan houd dan in : voldoende veilig.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u in het geval van een lekke band met uw VW Tiguan, U met een thuiskomer en de caravan erachter, verder mag rijden.

Noodvoorziening

Een thuiskomer is een echte noodvoorziening, het is bedoeld om slechts kortstondig mee te rijden. Indien u met een caravan of aanhanger onderweg bent, mag het noodwiel sowieso niet op de achteras gemonteerd worden.
Krijgt u dus een lekke achterband, dan zou dat betekenen dat u eerst een voorwiel op de achteras moet leggen en vervolgens de thuiskomer op de vooras moet leggen.

Advies

Het instructieboekje geeft vervolgens aan dat er maximaal 200 kilometer met een maximum snelheid van 80 kilometer per uur gereden mag worden wanneer de thuiskomer op het aangedreven wiel ligt. In uw geval dus het voorwiel. Toch is mijn uitdrukkelijke advies om in het geval van een lekke band, met de thuiskomer zo snel mogelijk rustig aan naar een veilige plek rijden waar de caravan afgekoppeld kan worden. Het rijden met een thuiskomer en een zware caravan, kan de combinatie dusdanig instabiel maken dat het naar onze mening niet verantwoord is, om hiermee de eerder genoemde 200km te rijden.

Een aantal kilometers met een lage snelheid naar bijvoorbeeld een garage of bandenbedrijf is wel mogelijk, maar langere afstanden zou ik niet willen aanraden. Wanneer u met een caravan reist, is een volwaardig reservewiel de meest veilige en zekere oplossing.