Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het nuttig een Truma Combi-E te bestellen bij een nieuwe caravan

Vraag gesteld door J. Braun op 14 augustus 2022

Ik wil graag weten hoe nuttig het is om als optie een Truma combi e in mijn nieuwe caravan te bestellen of voor een gewone Truma combi te gaan

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U bent van plan een nieuwe caravan te bestellen, en u vraagt zich af hoe nuttig het is om een Truma Combi-E te bestellen in plaats van een normale Truma Combi.

Het grote verschil tussen deze 2 systemen is dat het met de Truma-E mogelijk is om naast gas, de caravan ook te verwarmen op elektriciteit. Truma noemt het een Hybride systeem. Of dat voor u nuttig is, zal vooral afhangen van de plaatsen waar u gaat kamperen. Maakt u altijd gebruik van plaatsen zonder stroom, dan heeft het geen zin, gebruikt u nauwelijks de verwarming, dan maakt het de extra investering ook niet echt waard.

Toch is het mogelijk om met deze verwarming wel aanzienlijk minder gas nodig te hebben. Wanneer u regelmatig de verwarming gebruikt en op plekken staat waar u stroom heeft, zal de verwarming deels of geheel op stroom kunnen functioneren. Bij een 6A aansluiting, kan de verwarming ingesteld worden op 900 Watt, heeft u bijvoorbeeld een plaats met 10A of zelfs 16A, dan kunt u gebruik maken van het volledige 1800 Watt vermogen van deze kachel. Hierdoor wordt het gasverbruik nog verder teruggebracht. Het is niet mogelijk om een gewone Truma combi om te bouwen naar een Truma Combi-E, die keuze moet u dus inderdaad bij de aanschaf maken.