Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik wil mijn elektrische fietsen meenemen op mijn Paradiso vouwwagen

Vraag gesteld door A. Dekker op 7 februari 2023

Kan er op een vouwwagen van Paradiso uit 1983 met ronde dissel een kogel gemonteerd worden zodat we onze fietsendrager (geschikt voor elektrische fietsen) kunnen monteren? We zouden graag op vakantie onze elektrische fietsen mee willen nemen. Ik hoor tegengestelde adviezen. We hebben trouwens een Skoda Octavia 1.2 uit 2011.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of er op een Paradiso vouwwagen uit 1983 met ronde dissel een kogel gemonteerd kan worden. U zou graag 2 elektrische fietsen meenemen.

Er zijn bij mij geen goedgekeurde systemen bekend, of dragers die hiervoor een oplossing bieden. Ik ben op het internet wel eens oplossingen tegen gekomen die deze mogelijkheid bieden. Hetgeen wat ik heb gezien, waren particulier ontwikkelde initiatieven.

Over deze producten is bij ons geen enkele test bekend is of dat er een Europese goedkeuring voor is afgegeven.Het blijft dus gissen naar de stevigheid en deugdelijkheid. Met 2 fietsen en een drager, hebben we het al snel over een gewicht van 70 kilo wat op 1 punt terecht gaat komen.
Dit feit alleen al kan in allerlei situaties enorme krachten genereren. Denk daarbij aan bochten en bij fors remmen.

Tevens mag u er vanuit gaan dat de dissel van een Paradiso uit 1983, nooit ontwikkeld is om 2 elektrische fietsen te vervoeren. Los van de stevigheid en veiligheid van zo'n accessoire, vermoed ik dat met 2 zware fietsen en een drager, de kogeldruk veel te hoog gaat worden. Er is bij een vouwwagen ook weinig mogelijkheid om dit gewicht te compenseren.