Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geldigheid van een caravankeuring

Vraag gesteld door L. Dassen op 27 april 2023

ik wil hem laten keuring bij een  dealer  die heeft een kleine keuring laaten doen  , maar nu wil ik oktober 2023  nog op die andere punten laten keuring   en   een keuring raport er bij geleverd wordt.   en dan willen ze niet doen   .  mijn carvan is voor het laast bovag gekeurd   op juni 2021
ik hoor het  graag van u

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een caravan die in 2021 voor het laatst BOVAG gekeurd is. U vraagt zich af hoe lang deze keuring geldig is.

Allereerst bestaat er voor een caravan geen enkele wettelijk verplichte keuring. Het is dus niet zo dat u verplicht bent om met een gekeurde caravan onderweg te zijn.

Wel vinden we het verstandig om elke 2 jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren en als dat volgens de BOVAG voorwaarden gedaan wordt, is dat natuurlijk prima. We kennen dit als een goede check op de punten zoals die in het rapport worden omschreven.

Het lijkt me alleen vreemd dat een caravanbedrijf niet bereid is om deze commerciële "keuring" uit te voeren.
U betaalt tenslotte voor iets wat niet verplicht is, en het bedrijf wat het uitvoert verdient eraan. Omdat er geen sprake is van een verplichting, kan er eigenlijk ook niet van een geldigheid gesproken worden.

Normaal gesproken zou u met een caravan na een BOVAG onderhoudsbeurt waarbij u dat certificaat krijgt, pas na 2 jaar weer voor een zelfde check terug hoeven te komen.
Maar als het u beter bevalt om dit eerder uit te laten uitvoeren, zie ik geen enkele reden waarom dat niet zou kunnen.