Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang is diesel in een jerrycan houdbaar?

Vraag gesteld door op 29 oktober 2022

Voor nood heb ik 10 liter diesel bij me in een jerrycan. Hoe lang is dit voor gebruik houdbaar. Ik hoorde dat vlokkenvorming bij bewaren schadelijk zou xijn voor de motor.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af hoe lang diesel houdbaar is in een jerrycan.
De houdbaarheid van brandstoffen is erg afhankelijk van de manier van opslag en temperatuur.

Over het algemeen kan gesteld worden dat met de toevoeging van bio-componenten de houdbaarheid van brandstof de afgelopen jaren niet langer geworden is. Zo kunnen er bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en algen groeien in dieselbrandstof. Vlokvorming heeft vooral maken met de eigenschap van dieselbrandstof bij lage temperaturen. Juist bij lage temperaturen zal zomerdiesel hier last van kunnen krijgen. Dat komt dus niet door veroudering.

Mijn advies is om de diesel in een afgesloten jerrycan, niet langer dan 6 maanden te bewaren. U kunt dan wanneer u de brandstof in de jerrycan wilt vernieuwen, het beste de jerrycan voor het tanken legen in in de tank van de auto, om vervolgens de tank verder afvullen to die weer vol zit. Aansluitend vult u dan de jerrycan weer met verse diesel. Zo voorkomt u dat de diesel in de jerrycan veroudert, zonder dat u diesel hoeft te verspillen. Ook mengt u dan de wat oudere diesel met verse (winter)diesel zodat ook de zomerdiesel uit de jerrycan, in de winter bij lage temperaturen, niet zal gaan vlokken.