Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het stallen van een camper met een Ad-blue tank

Vraag gesteld door op 2 december 2022

Wij hebben dit jaar een camper gekocht. Deze camper gaat de komende periode ± 4 maanden naar de stalling. Bij de stalling moeten de accu’s afgekoppeld worden. Voor de LIFEPO4 huishoud accu zit er een aan uitschakelaar op de accu. Dus geen probleem. Voor de AGM auto accu zit er een standaard een aan uit schakelaar op het dashboard. (zie afbeelding) Dus ook die huishoud accu is makkelijk los te koppelen. De vraag echter wanneer de accu’s zijn los gekoppeld werken alle systemen niet meer. Ook niet het verwarmings element van de Ad-blue tank. Stel dat het onder de min 10 graad C wordt. dan zal de Ad-blue bevriezen. wanneer deze adbluetank voor 40 - 75 % gevuld is, is er dan gevaar voor kapot vriezen van de ad-blue tank  De stalling waar ik sta is een stalen ongeisoleerde loods. De temperatuur daar binnen is in de winter ± hetzelfde als buiten.

Verder lees ik verhalen over kristaliseren van AD-blue  wat is het verstandigste om te doen m.b.t de winter stalling. Aftappen ad-blue lijkt me geen oplossing (start de motor niet meer en kleine restjes zullen m.i. eerder kristaliseren)

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U heeft een camper die u wil gaan stallen, u vraagt hoe het zit met de mogelijkheid van bevriezen van Ad-blue.

Wanneer uw camper stil staat (ook met aangesloten accu) zal de voorverwarming van de Ad-blue tank niet aan slaan. Deze voorverwarming werkt pas na het starten van de motor. Ad-Blue bevriest bij een temperatuur onder de -11 graden celcius.

Normaal gesproken levert dit geen problemen op. Mocht u de camper onder deze temperaturen gebruiken, dan zal de voorverwarming het eventueel bevroren Ad-blue ontdooien en werkt het systeem gewoon normaal.